Постійна парламентська делегація на чолі з народним депутатом Артуром Герасимовим бере участь у XXVI сесії ПА ОБСЄ у Мінську, Республіка Білорусь. У відкритті сесії також взяла участь Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.
«Зміцнення взаємної довіри і співпраці в інтересах миру і процвітання в регіоні ОБСЄ» — ця тема стала головною під час літньої сесії, на відкритті якої слово мали Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко, президент ПА ОБСЕ Крістін Муттонен, діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц.
Олександр Лукашенко повідомив, що Мінськ залишається важливим майданчиком для врегулювання ситуації на сході України, а також заявив про підтримку діяльності місії ОБСЄ в Україні. «Ми цілком підтримуємо діяльність тристоронньої контактної групи й спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні», — зазначив він. Міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц значну частину свого виступу присвятив саме ситуації на Донбасі та необхідності всім сторонам дотримуватися Мінських угод. Зробив також акцент на необхідності посилення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі. Діючий голова ОБСЄ висловив сподівання, що найближчим часом відбудеться обрання Генерального секретаря ОБСЄ, Спеціального представника ОБСЄ з питань свободи слова та керівника Бюро демократичних інститутів і прав людини.
Президент ПА ОБСЄ Крістін Муттонен зазначила, що мир та процвітання є цілями, однак необхідно завжди пам’ятати, що довіра та співробітництво є суттєвими засобами їх досягнення. Мінськ завжди був місцем, у якому проводилися мирні переговори, сказала вона. І нині він залишається таким місцем, оскільки саме тут проходить чергова зустріч Тристоронньої контактної групи зі сприяння виконанню Мінських угод.

Наша делегація винесе на розгляд дві резолюції

Порядком денним поточної сесії асамблеї передбачено розгляд таких основних питань: протидія тероризму, зміна клімату, міграція, зміцнення механізмів ОБСЄ у сфері захисту прав людини. Особлива увага приділятиметься триваючій агресії РФ проти України, порушенням прав людини в тимчасово окупованому Криму та Севастополі, погіршенню ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей. 
Серед інших питань порядку денного сесії відзначаються проблеми роззброєння, тривалих конфліктів на Південному Кавказі, кібербезпеки, скасування смертної кари, боротьби з корупцією, а також можливості забезпечення прав біженців та внутрішньо переміщених осіб.
Українська парламентська делегація планує внести на розгляд ПА ОБСЄ два проекти резолюцій — щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України та щодо посилення енергетичної безпеки в регіоні ОБСЄ. У підготовленому проекті резолюції Росію закликають припинити окупацію Донбасу та Криму і декларують «повагу до закріплених у Гельсінському заключному акті принципів непорушності кордонів і територіальної цілісності, мирного врегулювання суперечок, рівноправності і самовизначення народів», а також пропонують «утриматися від агресивної практики і скасувати рішення про незаконну анексію Автономної Республіки Крим».
Окрім того, на полях літньої сесії асамблеї українська парламентська делегація має намір провести двосторонні зустрічі з парламентськими делегаціями окремих країн-членів ПА ОБСЄ. Наші співвітчизники очікують, що представлені постійною делегацією Верховної Ради проекти резолюцій отримають підтримку більшості учасників сесії і, після схвалення, увійдуть до заключної Мінської декларації асамблеї.
У рамках роботи літньої парламентської сесії ОБСЄ прийнято рішення про створення Комітету з протидії тероризму. Також голова української делегації Артур Герасимов під час свого виступу в постійному комітеті порушив питання звільнення 132 заручників, що незаконно утримуються на окупованих територіях Донбасу, а також кримських татар і політв’язнів, що утримуються в Російській Федерації. Окрім того, він закликав учасників ПА ОБСЄ вимагати від Росії допуску Міжнародного Комітету Червоного Хреста до незаконно утримуваних у місцях неволі.

Президент Білорусі готується відвідати Київ

Під час ПА ОБСЄ відбулася неформальна зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко з Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком. Він повідомив про намір відвідати Україну з офіційним візитом задля обговорення активізації двосторонньої співпраці наших країн. Натомість Ірина Геращенко поінформувала про напружену безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі та про результати засідання гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи, яке відбулося у червні цього року.
У складі постійної делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ також перебувають народні депутати Ольга Бєлькова, Тетяна Острікова, Ігор Попов та Нестор Шуфрич.

За повідомленням прес-служби
апарату Верховної Ради України.