Учора під час 49-ї пленарної сесії Генеральної асамблеї ПАЧЕС, яка відбувається в Стамбулі, Україна перейняла головування у цій міжнародній організації. Наступна, ювілейна, 50-та, пленарна сесія організації відбудеться в Києві в листопаді 2017 року.
Голова Верховної Ради України, який перебуває з візитом у Турецькій Республіці, у своєму виступі на засіданні Генасамблеї ПАЧЕС підкреслив, що ключовим питанням під час українського головування буде розвиток економічного співробітництва в умовах безпекової кризи в Чорноморському регіоні.

 

На знімку: Голова Верховної Ради України Андрій Парубій разом із Генеральним секретарем ПАЧЕС Асафом Гаджиєвим (ліворуч), Головою Великих Національних Зборів Туреччини Ісмаїлом Кахраманом (у центрі) під час церемонії передачі головування в ПАЧЕС від Турецької Республіки Україні.

 

Людмила Денісова, яку обрано заступником голови ПАЧЕС, народні депутати України Сергій Хлань, Микола Скорик.

У рамках сесії ПАЧЕС Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч з Головою Великих Національних Зборів Туреччини Ісмаїлом Кахраманом. Під час зустрічі Ісмаїл Кахраман передав головування у ПАЧЕС Андрію Парубію. Відтак, наступна 50-та Пленарна сесія ПАЧЕС відбудеться у Києві у листопаді 2017 року.
«Бажаю Україні, щоб головування в ПАЧЕС допомогло Україні зміцнити мир і добробут у Чорноморському регіоні для користі всього світу», — заявив Ісмаїл Кахраман та підкреслив, що Туреччина висловлює підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Він поінформував Голову Верховної Ради України, що Туреччина продовжуватиме порушувати питання Криму на міжнародному порядку денному і не дасть його замовчувати.
Андрій Парубій подякував Ісмаїлу Кахраману за підтримку України, її суверенітету і територіальної цілісності України.
«Окупацією Криму та частини території Донбасу Путін порушив всю систему міжнародного права та систему міжнародної безпеки, сформовану після Другої світової війни. Путіна можуть зупинити тільки санкції. І тому ми розраховуємо на підтримку наших турецьких партнерів, зокрема, і просимо їх посилити міжнародний тиск на російського агресора»,— заявив голова українського парламенту.
Також Голова Верховної Ради України запросив Голову Турецького парламенту відвідати Україну з офіційним візитом.

Майже всі засуджують дії агресора

Керівник української делегації у ПАЧЕС Людмила Денісова під час дискусії в ході 49-ї пленарної сесії щодо ролі парламентів у забезпеченні безпеки та миру в Чорноморському регіоні також заявила, що без миру та безпеки неможливе зростання економічного потенціалу країн регіону.
«Агресивна політика Росії стосовно інших країн-членів ЧЕС підриває сутність організації», — зазначила вона та наголосила, що сьогодні окупований Росією Крим перетворюється на військову базу, де посилюються репресії проти незгодних, зокрема, проти представників корінного населення півострова. Внаслідок російської агресії на Донбасі понад два мільйони громадян покинули свої домівки, а майже 10 тисяч людей, за даними ООН, загинули.
«Оцінку такої діяльності вже неодноразово давали авторитетні міжнародні організації, такі, як ООН та ПАРЄ. Майже всі країни, представлені в ПАЧЕС, є членами ООН і ПАРЄ, тому голосували за резолюції, які підтримують територіальну цілісність України та засуджують дії Росії», — додала керівник української делегації.
Л. Денісова звернула увагу на те, що Україна неодноразово закликала країни ЧЕС також засудити збройну агресію Росії, та зазначила, що для досягнення задекларованих організацією цілей необхідно давати відсіч будь-яким викликам, що загрожують їх реалізації. «Хоча ПАЧЕС не має спеціального мандата, вона не може залишатися осторонь! Без відновлення суверенітету та територіальної цілісності України не можна гарантувати безпеку і в інших країнах Чорноморського регіону», — констатувала вона.
Також очільниця української делегації заявила, що посилення співробітництва між країнами-членами організації можливе тільки в разі дотримання принципів та цілей ПАЧЕС, зокрема, «дружби та добросусідства, зміцнення взаємоповаги та довіри, діалогу і співробітництва між державами».
На думку Л. Денісової, за таких умов потрібен чіткий політичний сигнал від парламентів чорноморських країн щодо необхідності врегулювання існуючих конфліктів у регіоні та припинення агресії проти України. «Інакше, якщо Росія продовжуватиме незаконну окупацію українського Криму та блокуватиме врегулювання нею ж спровокованого конфлікту на Донбасі, девальвація формату ЧЕС і його парламентської складової продовжиться. Впевнена, що недопущення такого сценарію є нашою спільною метою та одним із перспективних напрямів парламентського діалогу в ПАЧЕС», — резюмувала парламентарій.

В основі співпраці має лежати принцип недоторканності кордонів

Країни-члени ПАЧЕС підтвердили, що повага до суверенітету та територіальної цілісності України є одним із принципів організації. Про це йдеться в ухваленій Декларації ПАЧЕС у зв’язку з 25-ю річницею Організації Чорноморського економічного співробітництва.
Як повідомила керівник української делегації у ПАЧЕС Людмила Денісова, «оскільки у Декларації враховані поправки нашої делегації, її ухвалення — це ще один крок до засудження російської агресії щодо України. Зокрема, у тексті документа зазначено, що дії країн-учасниць ЧЕС мають бути засновані на традиції взаємної дружби та поваги суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності кордонів країн-членів».
Також вона додала, що Росія та Вірменія не підтримали прийняття документа. За ініціативою вірменської делегації, для його ухвалення була застосована процедура подвійної більшості, згідно з якою необхідна підтримка не менше половини національних делегацій асамблеї та більшості всіх членів асамблеї.
«За прийняття Декларації проголосували 44 члени асамблеї та 10 національних делегацій, а проти — лише 9 членів та 2 делегації», — підсумувала керівник української делегації у ПАЧЕС.

За повідомленням інформаційного управління
апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua