Під час 16-ї сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі ухвалено резолюцію «Щодо посилення енергетичної безпеки в регіоні ОБСЄ». Сталося це на засіданні загального комітету з економічних питань, науки, технологій та навколишнього середовища. Ініційований членом постійної делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ, народним депутатом Ольгою Бєльковою проект резолюції ухвалено абсолютною більшістю голосів. До тексту внесли п’ять поправок, ініційованих Кіпром, Румунією та США, які повністю підтримала українська делегація. Представники Російської Федерації голосували проти.

Під час засідання виступив член парламентської делегації Канади Д. Елісон, який наголосив на особливості ситуації в Україні в частині кібербезпеки і критичної інфраструктури, а також на тому, що Росія постійно використовує газ та інші джерела енергії як політичну зброю в регіоні ОБСЄ. Резолюція спрямована, зокрема, на визнання державами-учасницями ОБСЄ важливості захисту критичної інфраструктури в сфері енергетики, запровадження заходів на національному, регіональному та міжнародному рівнях щодо зміцнення енергетичної безпеки в часи кризових явищ та під час конфліктів.
Водночас у рамках роботи сесії ПА ОБСЄ учасники постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ОБСЄ провели зустріч з представниками постійної делегації парламенту Грузії. Парламентарії констатували схожість ситуації в наших країнах. Обидві вони зазнали агресії з боку Російської Федерації, яка захопила собі частину територій. Сторони обговорили, зокрема, питання спільних дій у рамках ПА ОБСЄ, і відзначили, що країни мають спільні зовнішньополітичні прагнення до європейської та євроатлантичної інтеграції.
Делегація Грузії також поділяє позицію України з приводу неприпустимості участі в наступній сесії Міжпарламентського союзу (МПС), яка проходитиме в країні-агресорі восени поточного року. Відтак їхніх представників у Санкт-Петербурзі, найпевніше, не буде. Учасники зустрічі підтримали пропозицію голови постійної делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ Артура Герасимова щодо спільної підготовки додаткових пунктів порядку денного сесії ПА ОБСЄ у 2018 році.


Інформаційне управління
апарату Верховної Ради України.