Щоб стати конкурентоспроможнішою, Україні потрібно розробити стратегію модернізації інфраструктури та розвивати наявний туристичний потенціал. Таким є один з рецептів успіху, яким під час круглого столу, організованого Комітетом Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва, поділився колишній Прем’єр-міністр Румунії та мер міста Клуж-Напока Еміль Бок (на знімку ліворуч).

 

 

На початку обговорення голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (на знімку праворуч) (фракція Радикальної партії) ознайомив присутніх із поточною економічною ситуацією в Україні. За його словами, сьогодні наш показник ВВП на душу населення у п’ять разів менший, ніж у провідних європейських державах. Як наслідок, це відставання позначається на рівні життя, медицині, освіті та на інших сферах. «Причина не в стартових умовах, а в політиці, котра провадилась. Адже країни, які Україна випереджала у 1990 році, нині мають у 2-3 рази більший ВВП на душу населення. Тож у той час, коли наші сусіди створили декілька економік у реальному вимірі, ми втратили майже третину реального ВПП, зокрема через тінізацію та деіндустріалізацію вітчизняної промисловості», — сказав голова комітету.


Ця ситуація, зазначив він, має дуже серйозний соціальний вимір. Якщо, приміром, Чехія і Польща значно покращили добробут громадян, а кількість їхнього населення залишилася приблизно на рівні 90-х років минулого століття, то Україна, на жаль, втратила 9 мільйонів населення і майже 30 відсотків економіки.
В. Галасюк нагадав, що згідно з прогнозами Світового банку, до 2050 року наша країна в середньому матиме один відсоток економічного зростання на рік, що призведе до подальшого скорочення чисельності населення. А демографічний прогноз департаменту економіки і соціальних питань ООН показує, що до кінця нинішнього сторіччя українців буде менше 30 мільйонів. Це сценарій відображення нинішньої економічної політики. «Якщо ми покладатимемося на короткострокові прогнози Міжнародного валютного фонду, інших поважних організацій, котрі кажуть, що 1-2 відсотки економічного зростання це добре, то до 2050 року ми не наздоженемо ані Туреччину, ані Польщу зразка 2015 року. Тому нам потрібна якісно інша політика. Економічне зростання на 8 відсотків в рік дозволить вивести нашу країну на європейську орбіту розвитку. Україна для цього має ресурсну базу, таланти, всі передумови, не вистачає лише правильної політики», — підкреслив парламентарій. У свою чергу Еміль Бок поділився досвідом своєї роботи на посаді Прем’єр-міністра Румунії в часи економічної кризи. Він, зокрема, порадив під час економічного зростання дбати про конкурентоспроможність економіки та паралельно готуватися до можливих найгірших часів, адже невідомо, коли вони настануть. А для цього треба мати збалансований бюджет.


Також, зазначив Е. Бок, треба сфокусуватися на створенні робочих місць. «Ми намагалися популяризувати політику створення нових робочих місць, нових кампаній. Тому що працююча людина — це найкраща соціальна гарантія. Особливо треба надавати певні переваги молоді, зокрема, у створенні бізнесу. Ця ідея дає хороші результати», — наголосив він.
Крім того, розповів Е. Бок, в Румунії почали розвивати ІТ-технології, бо зрозуміли, що в майбутньому це допоможе зберегти таланти та повернути людей до країни.
«В Україні так само є величезний інноваційний потенціал. Цифрова економіка може бути конкурентною перевагою України і Румунії над іншими державами Євросоюзу», — сказав він та додав, що в України і Румунії також є великий енергетичний потенціал. «Ваша країна потенційний лідер цієї галузі через наявність ресурсів. Намагайтеся їх об’єднати з ресурсами майбутнього, наприклад з відновлюваною енергетикою, сонячною і вітровою енергією. Це майбутнє розвитку всього світу», — наголосив він.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua