Євродепутат від Болгарії Андрей Ковачев, висловлювання якого цитує македонське видання «Лібертас», попередив владу Болгарії, Греції та Македонії, що Москва активізувала всіх своїх агентів у цих країнах для того, щоб вони всіляко заважали зближенню Софії і Афін з новим урядом у Скоп’є. Особливо це стало помітно після зустрічі в Софії прем’єр-міністрів Болгарії — Бойко Борисова та Македонії — Зорана Заєва.


«Поліпшення відносин між Софією і Скоп’є не на користь Москви й Белграда. Тільки в перші дні після зустрічі Борисова і Заєва в македонських ЗМІ, які контролюються колишньою правлячою партією ВМРО-ДПМНЄ і Сербією, було опубліковано понад 300 статей проти Заєва й договору про встановлення добросусідських відносин із Болгарією. Заєва вже оголосили зрадником македонської ідентичності й дорікають за поступливість сусідам», — зазначає євродепутат Ковачев.
За його словами, у Болгарії деякі ЗМІ налаштовують людей проти місцевих політиків за те, що вони визнали існування македонської мови, яку раніше вважали наріччям болгарської.


Євродепутат попередив, що від Москви й Белграда слід очікувати й на нові провокації, спрямовані на компрометацію нових відносин між Македонією і Болгарією. «У Македонії партія ВМРО-ДПМНЄ майже щодня виступає на своєму сайті з декларацією в захист «ідентичності македонців», — пише Ковачев. Ця сама партія намагається налаштувати суспільство на те, щоб новий уряд не йшов на жодні поступки Греції стосовно назви країни. Розхитують ситуацію навколо нового уряду Македонії не тільки опозиціонери із ВМРО-ДПМНЄ, а й численні співробітники спецслужб Росії, котрі працюють під прикриттям, у тому числі й дипломатичним, у балканських країнах.