Погоджувальна рада

Усі подання про надання згоди на притягнення народних депутатів України до кримінальної відповідальності, які надійшли від Генерального прокурора України, будуть розглянуті у сесійній залі Верховної Ради. Про це заявив на погоджувальній раді голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
Глава парламенту нагадав, що «відповідно до частини 1 статті 221 Регламенту Верховної Ради України ці подання розглядаються та голосуються на пленарному засіданні Верховної Ради України у визначений нею день, але не пізніше семи днів після рішення комітету». У вівторок, 11 липня, минає сьомий день від розгляду першого подання — щодо народного депутата від «Народного фронту» Євгена Дейдея.
«Однак до мене звернулися представники коаліції — дочекатися розгляду комітетом останнього подання щодо народного депутата Михайла Добкіна — і розглянути усі подання у четвер, — сказав Андрій Парубій. — Якщо ця пропозиція буде підтримана сесійною залою, то парламент у четвер розгляне всі подання. Якщо ні — то у вівторок розпочне розгляд подань».

Борис Тарасюк, Олег Березюк, Максим Бурбак.

Ірина Луценко, Юрій Бойко, Олег Ляшко.

Голова Верховної Ради також заявив, що не закриватиме шосту сесію, щоб у будь-який момент парламент міг оперативно зібратися для ухвалення важливих рішень, у яких може виникнути потреба.
На нинішній, останній пленарний тиждень парламенту винесено декілька тематичних блоків питань. Перший блок питань — питання депутатської недоторканності, про які вже йшлося вище. А також питання судової реформи — проекти законів про Конституційний Суд України, про внесення змін до Господарського, Цивільного, Адміністративного кодексів та інших законодавчих актів, зміни до Митного та Бюджетного кодексів.
Парламент також має визначитися щодо ухвалених у першому читанні змін до Держбюджету-2017, які спрямовані на фінансування субсидій, оборонної та правоохоронної сфери.
За словами А. Парубія, пропонуватиметься включення до порядку денного сесії й питання пенсійної та освітньої реформи, а також нового закону про освіту, щоб ухвалити його до початку нового навчального року. На розгляді у профільному комітеті також є законопроекти щодо медичної реформи.
Парламент також має затвердити календарний план роботи Верховної Ради — на наступну сьому сесію та ухвалити постанови про проведення місцевих виборів у деяких регіонах.
Глава парламенту закликав депутатів ефективно підійти до розгляду законопроектів. «Намагання затягувати час, зривати розгляд законопроектів тисячами правок є неприйнятним, — наголосив Андрій Парубій. — Перед нами є обов’язок, щоб розпочаті реформи мали своє продовження».
Лідери фракцій висловили свої зауваження до порядку денного. Лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов підтримав ініціативу глави парламенту щодо продовження роботи шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання до вересня. «На порядку денному все ще залишається значна кількість питань, які потребують невідкладного законодавчого врегулювання», — зазначив він та закликав колег по парламенту підтримати законопроекти, зокрема, спрямовані на продовження судової реформи. «Недостатньо лише говорити про недосконалість судової системи та про необхідність проведення судової реформи, — сказав А. Герасимов. — Вкрай необхідно створити системне законодавче підґрунтя для її реалізації». Парламентарій також закликав пришвидшити розгляд у профільних комітетах законопроектів про медичну та пенсійну реформу. «Пенсійна реформа, яку так довго обговорювали в суспільстві, має нарешті стартувати», — додав політик. А. Герасимов також подякував українській делегації в Парламентській асамблеї ОБСЄ у Мінську за ухвалення вкрай важливої для України резолюції «Відновлення суверенітету і територіальної цілісності України».
Фракція «Народний фронт» виступає за зняття абсолютної депутатської недоторканності в теперішньому вигляді. «Імунітет повинен бути лише щодо політичної діяльності», — сказав лідер фракції Максим Бурбак.
«Парламент — творець законів і контролер від імені народу. Тому парламентарії повинні мати імунітет лише щодо своєї політичної діяльності», — підкреслив він та наголосив, що законодавче врегулювання питання недоторканності повинно розглядатись у комплексі зі змінами до Конституції, реформою судової гілки влади та іншими змінами.
«Імунітет не повинен бути індульгенцією на вчинення протиправних дій для високопосадовців, а також і виправданням для антикорупційних органів про неспроможність напрацювання повноцінної доказової бази», — додав Максим Бурбак.
Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко запропонував ухвалити частину законів, передбачених мінськими домовленостями, з відтермінуванням — щоб відповідні закони прийняла і протилежна сторона, і тоді, на його погляд, ми би мали сильнішу позицію під час перемовин у нормандському форматі. Політик також наполягає знову порушити під час мінських перемовин питання залучення миротворців — «блакитних касок» ООН. Ю. Бойко закликав уряд прозвітувати про свою роботу за рік, представити парламенту програму виходу із кризи, а також створити робочу групу для розробки комплексного закону щодо підтримки вимушених переселенців.
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко розповів, що під час зустрічей із виборцями не зустрів жодної людини, яка б підтримувала пенсійну, медичну реформи чи продаж сільськогосподарської землі. «Якщо не створюєте нових робочих місць, прирікаєте країну назавжди на бідність», — заявив О. Ляшко. За його словами, фракція радикалів виступає за скасування повністю депутатської недоторканності та ухвалення відповідних змін для Конституції, і не лише щодо народних депутатів, а й щодо Президента та суддів.
Віталій Хомутиннік (ДГ «Відродження») наголосив, що пенсійна, медична, земельна реформи — це законодавчі акти, які ухвалюються на десятиріччя. У США та інших розвинутих країнах такі законопроекти обговорюються роками, проводяться широкі дискусії, круглі столи, конференції. У США медичну реформу обговорювали два роки. «А у нас намагаються «проштовхнути» такі реформи», — зауважив депутат і запропонував перенести розгляд цих фундаментальних законопроектів на осінь.
Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») закликав не зупинятися на шляху вступу до НАТО. На його погляд, Верховна Рада може зробити значний внесок на шляху до НАТО — посилити міжпарламентську співпрацю, а кожен депутат у міжнародних парламентських делегаціях має стати лобістом України на шляху до НАТО. «Ми маємо виступити єдиним фронтом, а не висловлювати розрізнені позиції», — наголосив Я. Москаленко.
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що пенсійна реформа повинна розпочатися з підняття пенсій. Він закликав невідкладно ухвалити закони про вибори до парламенту за відкритими партійними списками та про антикорупційний суд. На це глава парламенту відповів, що профільні комітети ще не ухвалили рішення щодо цих законів.
Борис Тарасюк (фракція «Батьківщина») підтримав пропозицію не закривати поточну сесію та продовжити її роботу до вересня. «Країна перебуває у вкрай складному становищі, й парламент повинен працювати», — сказав парламентарій. Він зауважив, що останнім часом спостерігаємо активізацію міжнародної діяльності, міжпарламентської співпраці, що є свідченням того, що міжнародна спільнота виявляє глибоку стурбованість ситуацією на сході України. Б. Тарасюк також звернув увагу на те, що фракція внесла 41 законопроект, які вважає пріоритетними, — про деофшоризацію, захист ошуканих вкладників, щодо соціального захисту військовослужбовців тощо — однак із них лише один було включено до порядку денного.
Пенсійна реформа дасть змогу осучаснити пенсії, заявила представник Президента України у Верховній Раді, народний депутат Ірина Луценко. За її словами, покращення, тобто зростання пенсій, стосуватиметься 11 мільйонів пенсіонерів. Вона нагадала, що на останній Раді реформ було вирішено зняти оподаткування пенсій та обмеження щодо працюючих пенсіонерів, передбачити компенсацію страхового стажу, перегляд пенсій військовим, зменшення до 15 мінімальних зарплат ЄСВ при нарахуванні пенсій.
І. Луценко також наголосила, що парламент має невідкладно розглянути президентські закони з реформування судової системи та ратифікації міжнародних угод. Зокрема, йдеться про внесений Президентом як невідкладний проект закону про Конституційний Суд України, а також пов’язані з ним проекти законів — зміни до Митного, Бюджетного та Кримінального процесуального кодексів.
Голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв застеріг: щоб в останній день «не провалити голосування про скасування недоторканності, а потім розлетітися по островах».
Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець повідомила, що до законопроекту про медичну реформу надійшло 886 правок, які опрацьовує комітет. За її словами, лише на 27 відсотків здійснені закупівлі медикаментів, та й то за кошти 2016 року. «В «Охматдиті» немає ліків для проведення хіміотерапії для дітей, водночас на складах лежать ліки із завершеним терміном придатності, які вже не можна використати», — заявила О. Богомолець.
Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський закликав невідкладно розподілити кошти, які надійшли до бюджету від спецконфіскації «грошей Януковича», між сектором оборони та безпеки та соціальною сферою. «Не дайте їх вкрасти», — застеріг парламентарій.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:
«У Верховній Раді буде зареєстрована відповідна постанова, яка передбачає винесення на голосування усіх п’яти висновків Регламентного комітету та скасування в четвер обідньої перерви, щоб ми встигли все розглянути за один день».

 

ЦИТАТА

Ірина ЛУЦЕНКО, представник Президента України у Верховній Раді:
«Прийняття законопроекту про пенсійну реформу дасть можливість перерахувати пенсії 5,6 мільйона найбільш незахищених пенсіонерів. Загалом осучаснення пенсій стосуватиметься 11 мільйонів пенсіонерів».

 

БРИФІНГ

Подання про зняття депутатської недоторканості з народного депутата Михайла Добкіна вже надійшло до Голови Верховної Ради. Про це глава парламенту Андрій Парубій повідомив під час учорашнього брифінгу після погоджувальної ради.
Він нагадав, що минулого тижня Регламентний комітет розглядав питання про зняття депутатської недоторканості з п’яти народних обранців.
«Загалом буде шість подань. Під час їхнього розгляду наполягатиму на дотриманні процедури. Деякі з цих подань мають бути поставлені на голосування у вівторок (не пізніше як на сьомий день після засідання профільного комітету). До мене надійшла пропозиція від фракцій коаліції розглянути всі подання в четвер, але рішення з цього приводу може прийняти лише Верховна Рада. Відповідна постанова сьогодні буде запропонована. Там також йтиметься про скасування обідньої перерви. Вважаю, що перед таким амбітним порядком денним це буде правильне і мудре рішення Верховної Ради», — сказав Андрій Парубій та висловив сподівання, що шість подань в сесійній залі будуть проголосовані.
Також Голова Верховної Ради зазначив, що в питанні ухвалення рішення про скасування недоторканності для всіх народних депутатів є певна юридична колізія. «Є законопроект про зняття недоторканності з народних депутатів і суддів, котрий парламент відправив до Конституційного Суду. Під час судової реформи недоторканність з представників Феміди зняли, тому можливо буде треба вносити новий законопроект, адже попередній документ втратив свою актуальність. Сьогодні ми ведемо остаточні юридичні консультації», — повідомив глава парламенту та запевнив, що як тільки будуть юридичні передумови, він невідкладно внесе питання про скасування депутатської недоторканності в сесійний зал.
Також Голова Верховної Ради поінформував, що вже напрацьовано законопроект про реінтеграцію Донбасу. «Я зранку його отримав, але поки що не мав змоги з ним ознайомитися. Законопроект ще не зареєстрований і потребує остаточного узгодження. Тому важко передбачити, коли його буде внесено до порядку денного сесії», — зазначив глава парламенту.

Сергій МЕЛЬНИК.