У Верховній Раді відбувся круглий стіл на тему: «Безправні і забуті: громадяни України в місцях несвободи на непідконтрольних Україні територіях (Крим, Донбас)».

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, народний депутат України Сергій Тарута, директор Центру з прав людини Джон Пакер.
 

У заході, який організував Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з Міжнародним фондом «Відродження», взяли участь народні депутати, представники органів державної влади, наукового середовища, громадських та міжнародних організацій.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко нагадала, що сьогодні згідно зінформацією СБУ в місцях несвободи на окупованих територіях Донецької та Луганської областей залишаються 132 українці. «Ми намагаємося постійно ставити питання про пошук зниклих безвісти, і на сьогодні 408 українці є такими, що зникли безвісти. Ця цифра може бути неточною, тому що поки тривають бойові дії точні цифри встановити важко. Коли ми говоримо про зниклих безвісти і про заручників, мова йде і про військових, і про цивільних, і про чоловіків, і про жінок. Держава дуже боляче ставиться до того, що в Російській Федерації є сьогодні політв’язні, десять політв’язнів, а також десятки кримських татар, котрих уже понад три десятки, які затримані й засуджені за свою проукраїнську позицію», — зазначила вона.


І. Геращенко звернула увагу на кілька ключових проблем, з якими ми зіштовхуємося в рамках роботи Мінської групи і чому питання визволення українських заручників набрало таких гостроти і драматизму.
Учасники круглого столу також обговорили, в якому становищі перебувають засуджені та особи, що утримуються під вартою в Криму і Донбасі; правовий статус громадян України, що утримуються або звільнились із місць несвободи (необхідні зміни на законодавчому рівні); механізми вирішення проблеми повернення (передачі) українських громадян, що перебувають в місцях несвободи на тимчасово не підконтрольних українській владі територіях (наявні конвенційні механізми, механізм Омбудсмана тощо).


Інформаційне управління апарату 
Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua