Вчора у Верховній Раді виступив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Крім українських парламентаріїв та членів уряду, в сесійній залі зібралися представники дипломатичного корпусу, посли, журналісти та іноземні гості.

Єнс Столтенберг у своєму виступі наголосив на тому, що є першим Генеральним секретарем НАТО, який виступає в українському парламенті. Свою промову він розпочав, цитуючи Тараса Шевченка українською:

«Та не однаково мені,
Як Україну злії люде
Присплять, лукаві, 
і в огні
Її, окраденую, збудять...
Ох, не однаково мені»

та додав, що НАТО теж «не однаково», що буде з Україною. Саме тому нашу країну підтримують з часу відновлення Незалежності, наголосив він, зауваживши, що й Україна долучалася до багатьох місій НАТО.
Нині маємо ситуацію, коли вперше після Другої світової одна країна дозволила собі анексувати частину іншої. Це зруйнувало стосунки НАТО з Росією, які вибудовувалися десятки років, зауважив Єнс Столтенберг. Нинішній візит — це спосіб продемонструвати Україні солідарність, наголосив секретар НАТО.
Докладніше про виступ Єнса Столтенберга в парламенті читайте в наступному номері.

Відкриваючи зустріч, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що ми живемо в історичний час, коли кожен місяць може визначати наше життя на покоління вперед. «Найбільше таких викликів нині спричиняє Росія, руйнуючи непорушність та недоторканність кордонів, підриваючи процес ядерного нерозповсюдження, паралізуючи міжнародні організації своїм вето», — сказав глава парламенту. За його словами, такі дії зачіпають не тільки Україну, а й НАТО. Щодня на східному фронті віддають свої життя і здоров’я українські хлопці та дівчата, там палають школи та лікарні, діти стають сиротами, а молоді жінки — вдовами, нагадав політик, наголосивши, що люди страждають від релігійних та етнічних переслідувань. Однак цього виявилося недостатньо для того, щоб Росія змогла змінити політичний курс нашої держави, підкреслив він.

До того ж у багатьох країнах Росія вдається до операцій впливу, фінансуючи євроскептиків та радикалів, атакуючи сервери чи інформаційно атакуючи кандидатів у президенти. Андрій Парубій наголосив: «Росія веде глобальну війну проти всього вільного світу, а Україна є першою, критично важливою, але не останньою ланкою в божевільному плані Путіна відродити вплив Кремля на геополітичний простір, яким колись володів Радянський Союз». Відтак, Голова Верховної Ради наголосив, що Україна — це щит для всього вільного світу.
НАТО відіграє ключову роль у мобілізації світової спільноти на підтримку нашої країни у боротьбі з ворогом та повернення Російської Федерації у поле міжнародного права, наголосив А. Парубій. Він подякував північноатлантичній спільноті й усім друзям нашої країни. Особливо — за вимоги до Росії про виведення її військ та припинення підтримки бойовиків. Бо нам щодня доводиться доводити очевидні речі — присутність російських окупаційних військ на сході. Саме тому така позиція НАТО є вкрай важливою. Відзначив глава парламенту й зовнішню підтримку в реформуванні наших Збройних Сил та посиленні обороноздатності. Андрій Парубій ще раз нагадав про нашу ініціативу провести в Україні одну з наступних сесій ПА НАТО та висловив переконання, що цю пропозицію буде підтримано. Нашою стратегічною метою є вступ України до НАТО, наголосив Андрій Парубій, зауваживши, що в цьому єдині й парламент, і політикум, і суспільство. «Ми досягнемо сумісності українських військ з військами НАТО до 2020 року», — сказав він.

Надія СМІЯН.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua