Окуповані території повертатимемо в політико-дипломатичний спосіб, але через посилення української армії. Про це під час круглого столу «Реінтеграція непідконтрольних територій: міжнародна практика та українські реалії» заявила Перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко.

 

«Україна — єдина держава в Європі, яка змушена п’ять відсотків ВВП виділяти на реформи армії. Але ми усвідомлюємо, що для боротьби за ці території ключовим сигналом буде успішність України, зокрема проведення реформ. Тоді кожен громадянин, який там перебуває, стане союзником української влади щодо необхідності повернення цих територій», — наголосила І. Геращенко.
Вона також заявила, що не може бути жодних передумов для переходу до політичного блоку, поки «не будуть врегульовані безпековий і гуманітарний блоки, не припинено вогонь, не встановлено сталий режим тиші, не визволено всіх заручників, не відбудеться деокупація територій, не встановлено контроль ОБСЄ на україно-російському кордоні».
Перший заступник глави парламенту зауважила: у заявах лідерів держав Нормадського формату, Європейського Союзу, США дуже чітко зазначено: санкції проти Росії триватимуть до повного виконання Мінських угод і відновлення територіальної цілісності України.


Крім того, уповноважений Президента розповіла, що сьогодні серед українських еліт змагаються дві концепції стосовно долі окупованих територій. Перша, за її словами, пропонує відрізати Донбас, відмовитися від території і людей, тому що хтось там може займати іншу позицію по відношенню до української влади. «Ця концепція некоректна до українських територій і громадян, які опинилися в окупації, і є підігріванням плану Кремля. РФ мріє, щоб Україна сама відмовилася від цих територій, що покаже її слабкість і дасть привід Росії й далі загарбувати наші землі», — наголосила народний депутат.
Друга концепція, повідомила вона, — це деокупація, демілітаризація і реінтеграція окупованих територій. «Сьогодні маємо насамперед в парламенті дискутувати відносно того, як повернути ці території. Експертами Ради національної безпеки і оборони із залученням народних депутатів напрацьовано проект закону про реінтеграцію Донбасу. Найближчим часом його обговорюватимуть на РНБО. Сподіваюся, буде проведена дискусія щодо тексту цього законопроекту в рамках мінської платформи (неформальний майданчик, де народні депутати мають можливість не лише обмінюватися інформацією стосовно роботи мінських груп, за-прошувати туди координаторів від ОБСЄ та мінських груп, а й дискутувати щодо інтеграції парламентаріїв до імплементації мінських угод), — зазначила парламентарій.


Ірина Геращенко також повідомила, що 85 відсотків громадян на окупованих територіях визнають те, що в них мало інформації про нашу державу. Адже вони не мають доступу до українських медіа, інтернет-ресурсів. «Ця проблематика ускладнює завдання, яке стоїть перед українською владою, — боротися за розум наших громадян. Тому, якщо ми хочемо виграти битву за Донбас, маємо допомогти українській армії у цій боротьбі. Це потрібно робити через законодавчі ініціативи», — підкреслила Перший заступник Голови Верховної Ради та поінформувала, що парламент розглядатиме одним із перших законопроект, що спрямований на збільшення державного замовлення в Маріупольському державному університеті.
Крім того, повідомила Ірина Геращенко, на Раді реформ під головуванням Президента обговорювалося питання пенсій для громадян України, які перебувають в окупації. «Станом на липень 2014 року на окупованих територіях проживали 1,2 мільйона пенсіонерів. Згідно з інформацією Пенсійного фонду і Мінсоцполітики, протягом трьох років по відповідні виплати звернулися понад 1,1 мільйона громадян, але лише менш як половина з них на сьогодні отримують пенсію. Це відбувається через те, що українська влада справедливо вимагає верифікації пенсіонерів, яка має проходити прозоро, без приниження громадян. Тут потрібно знайти компроміс», — сказала уповноважений Президента. Вона зазначила, що всі пенсіонери з тимчасово окупованих територій, які зареєструвалися як переселенці, виплати отримують.