Під час 16-ї сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, яка проходила в Мінську, ухвалено резолюцію «Відновлення суверенітету та територіальної цілісності України». Документ ініціював голова постійної делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ народний депутат Артур Герасимов. Після внесення низки поправок, підтриманих нашою делегацією, текст ухвалили переважною більшістю голосів (проти голосували Російська Федерація та Сербія).

 

Документом, зокрема, підтверджується повага до суверенітету та територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, включно з Автономною республікою Крим та містом Севастополь. Укотре засуджується тимчасова окупація наших земель та продовження агресії Росії на Донбасі. Визнається також, що Російська Федерація не виконала попередні резолюції ПА ОБСЄ. Ідеться про «очевидне, грубе та невиправлене порушення Російською Федерацією Гельсінських принципів», «продовження очевидних, грубих та невиправлених порушень зобов’язань у рамках ОБСЄ та міжнародних норм», «порушення прав людини та основоположних свобод в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь». Російську Федерацію закликають скасувати незаконну анексію Криму, припинити підтримку терористів на Донбасі та вивести звідти свої війська. Водночас засуджується збройне вторгнення в окремі райони Донецької й Луганської областей України та погіршення ситуації у сфері прав людини на окупованих територіях.
Під час обговорення проекту резолюції виступили всі члени російської делегації, намагаючись завадити її прийняттю або принаймні перекрутити та пом’якшити її зміст. Членам делегації України Артуру Герасимову та Ігорю Попову, які не раз брали слово під час дебатів, вдалося ефективно протидіяти цим спробам і розвіяти всі наклепи. Відтак прийнята на засіданні Комітету з питань політики і безпеки ПА ОБСЄ резолюція стане частиною загальної декларації 16-ї щорічної сесії ПА ОБСЄ у Мінську.
У рамках роботи сесії Парламентської асамблеї також відбулися чергові вибори керівництва комітету з економічних питань, науки, технологій та навколишнього середовища. Так, очільника постійної делегації Верховної Ради Артура Герасимова одноголосно обрано на посаду заступника голови цього комітету. Це дає право представнику України брати участь у роботі бюро Парламентської асамблеї та істотно посилює позицію України в ПА ОБСЄ.


Голова української постійної делегації А. Герасимов також провів зустріч із Президентом ПА ОБСЄ К. Муттонен, яка висловила занепокоєність відсутністю прогресу в урегулюванні конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей, невиконанням Мінських домовленостей та неможливістю організувати безперешкодну роботу місії ОБСЄ на території Донбасу, не підконтрольній Україні. Учасники зустрічі також обговорили важливі кроки, які необхідно здійснити для припинення вогню, відведення важкого озброєння, забезпечення дотримання прав людини на територіях, окупованих Російською Федерацією та незаконними збройними формуваннями. У бесіді, в якій також узяли участь Генераль-ний секретар ПА ОБСЄ 
Р. Монтелла та Голова офісу зв’язку ПА ОБСЄ у Відні А. Ноттеллє, сторони зачепили низку питань, пов’яза-них із функціонуванням Парламентської асамблеї ОБСЄ.
Під час 16-ї сесії ПА ОБСЄ делегація Азербайджану ініціювала створення в рамках асамблеї групи підтримки Шовкового шляху. До цього процесу долучилися члени нашої делегації Артур Герасимов та Тетяна Острікова. Група має стати платформою для сприяння взаємовигідним економічним і торговельним відносинам, створенню нових транспортних коридорів, спрощенню процедур торгівлі та перевезень, вільному і безпечному пересуванню людей, товарів, послуг та інвестицій. Документ про створення такої групи підписали делегації Азербайджану, Білорусі, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Грузії, Киргизстану, Молдови, Румунії, Сербії, Таджикистану, Туреччини, України, Хорватії, Чорногорії, Швейцарії. Вони виступили й її засновниками.
Очікується, група збиратиметься на засідання протягом року під час роботи сесій ПА ОБСЄ. У разі нагальної потреби можливі зустрічі в міжсесійний період. Об’єднання відкрите до приєднання нових членів із числа країн, що входять до ПА ОБСЄ, поважають норми ОБСЄ, принципи міжнародного права, особливо ті, що стосуються територіальної цілісності та недоторканності наявних кордонів, а також є бенефіціарами Шовкового шляху.


За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.