«Для належного спостереження за безпековою ситуацією на Донбасі потрібно посилити і збільшити місію СММ ОБСЄ та домогтися від Російської Федерації допуску міжнародних гуманітарних організацій і моніторингових місій до всіх окупованих територій, включно з Кримом», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з міністром закордонних справ Португалії Аугусто Ернесто Сантуш Сілвою (на знімку).

Перший заступник голови парламенту подякувала міністру закордонних справ Португалії за незмінну підтримку України та підкреслила, що українська сторона високо цінує рішення парламенту Португалії щодо визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом в Україні.
І. Геращенко відзначила активну співпрацю між українським та португальським парламентами. «Ми сподіваємось на подальшу координацію наших дій на різних міжпарламентських майданчиках, як то ПА НАТО, ПА ОБСЄ ПАРЄ», — зазначила політик.
Особливої уваги під час зустрічі було надано безпековій і гуманітарній ситуації на Донбасі та порушенню прав людини в окупованому Криму. Ірина Геращенко поінформувала, що на Донбасі протягом цього року загинуло понад 120 українських військових та більш як 70 цивільних осіб. Вона повідомила, що процес визволення заручників на окупованих територіях на сьогодні є заблокованим. Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала про десятки українських громадян, які незаконно утримуються на території Російської Федерації.
І. Геращенко закликала представників Португалії не залишати без уваги ситуацію з окупованим Кримом, який сьогодні залишається повністю закритою від світу ізольованою територією, зокрема, і для міжнародних організацій.
Вона також зазначила, що в рамках роботи Мінських груп українська сторона наполягає на створенні п’ятої робочої підгрупи з питань кордону для початку дискусії про передачу неконтрольованої частини україно-російського кордону Україні та допуску місії ОБСЄ до лінії зіткнення.
Окрім того, під час обговорення нинішньої ситуації на Донбасі уповноважений Президента України підкреслила, що вирішення безпекових та гуманітарних питань є визначальною передумовою для переходу до розгляду політичного блоку Мінських угод.
Під час зустрічі заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія Іонова та голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко поінформували португальського колегу про впровадження реформ парламентом, зокрема, адаптацію українського законодавства до європейських стандартів. Також вони назвали конкретні факти порушення прав людини на окупованих територіях.
Своєю чергою, міністр закордонних справ Португалії Аугусто Ернесто Сантуш Сілва наголосив, що Португалія поважає територіальну цілісність України, не визнає анексії Криму, та відзначив важливість міжпарламентського діалогу.

Прес-служба
Першого заступника
Голови Верховної Ради України.

 

***

 

У понеділок глава МЗС Португалії Аугусто Сілву зустрівся й з Президентом України Петром Порошенком. Співрозмовники обговорили подальші кроки, спрямовані на поглиблення політичного діалогу між країнами та взаємовигідного співробітництва у різних сферах, пише прес-служба глави нашої держави. А. Сілва відзначив надзвичайно позитивну роль української громади в Португалії, що створює сприятливий клімат для розвитку двосторонніх відносин.
Питання російської агресії проти України, зокрема ситуації на Донбасі, було серед головних тем перемовин португальського міністра із українським візаві Павлом Клімкіним. А. Сілва наголосив на незмінній позиції його країни щодо підтримки нашої держави у відстоюванні суверенітету та територіальної цілісності.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua