Україна має напрацювати механізм відшкодування збитків, завданих як Росією, так і конкретними злочинцями, що брали участь у військовій агресії проти нашої країни. Про це під час круглого столу «Конфлікт на Донбасі: виклики, загрози та їх правове врегулювання» заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

«Нині дуже актуальна проблема компенсації для пересічних громадян, постраждалих внаслідок російської агресії. Для цього необхідно напрацювати та ухвалити закон, який регулював би збір доказів та їх підтвердження в судовому порядку за спеціальною процедурою. Якщо такий механізм не буде запроваджено на законодавчому рівні, то громадяни на підставі Конституції звертатимуться з позовами до міжнародних судів і виграватимуть їх. Так відбувається сьогодні», — зазначив глава парламенту та наголосив, що всі завдані збитки має компенсувати країна-агресор — Російська Федерація.
«Потрібно напрацювати законодавчі акти, які дозволили б підтвердити ці збитки, визначити процедуру встановлення причетних осіб. А це учасники незаконних збройних формувань, найманці з РФ, російські кадрові військові, зокрема, співробітники ФСБ та інших спецслужб. Також треба визначити процедуру підтвердження в судовому порядку їх вини, визначення і збирання доказів», — підкреслив Голова Верховної Ради.
А. Парубій зауважив, що Україна фактично 100 років веде безперервну війну з імперською Росією за свою незалежність. У 2013 році наш народ повстав проти спроби путінської Росії повернути Україну в колоніальний стан за допомогою клану Януковича. У 2014 році Росія вчинила відкриту агресію, яка призвела до окупації українських земель, тисяч загиблих і поранених військових, цивільних, зруйновано долі мільйонів мешканців Криму та Донбасу, знищено бізнес та інфраструктура. За даними управління ООН з координації гуманітарних питань, внаслідок військової агресії РФ з тимчасово окупованих територій переміщено 2,5 мільйона осіб.
«Війна на Донбасі, яку веде Росія, є безпрецедентним викликом для України. Водночас, даючи опір агресору військовими засобами, наша країна має ефективно використовувати для боротьби сучасні правові механізми. За допомогою міжнародних організацій та інституцій маємо робити все, щоб максимально відновити права громадян, порушені в результаті російської агресії. Верховна Рада повинна створити механізм відновлення порушених прав», — зазначив А. Парубій.

Голова міжфракційного депутатського об’єднання «Сприяння захисту прав та соціальної реабілітації учасників АТО» Оксана Білозір (на знімку) наголосила: «Саме від нас залежить вирішення багатьох проблем, породжених конфліктом на Донбасі. Зокрема, це питання соціального захисту учасників АТО та членів їх родин, особливо тих, які втратили годувальника, вимушено переміщених громадян, а також відновлення порушених прав і свобод, відшкодування збитків, завданих фізичним і юридичним особам тощо».
Як повідомила парламентарій, за попередніми оцінками, загальні втрати України на Донбасі перевищують 50 мільярдів доларів. Хоча деякі експерти стверджують, що ця цифра набагато вища. І це без врахування анексії Криму.

Сергій МЕЛЬНИК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua