Рада національної безпеки і оборони України під головуванням Президента Петра Порошенка розглянула питання посилення контролю за перетином державного кордону України. «Йдеться про посилення контролю за в’їздом та виїздом і перебуванням громадян інших держав на території України», — зазначив під час учорашнього засідання РНБОУ глава держави та повідомив, що пропоновані заходи передбачають зняття біометричних даних, включаючи відбитки пальців та цифрову фотографію, що значно посилить можливості для боротьби з тероризмом.

За словами Президента, за його дорученням вже підготовлено проекти відповідних документів, тож нині йдеться про те, щоб належно підготуватися до запровадження такого контролю. «Ми відведемо необхідну кількість часу для того, щоб країна підготувалася якісно, аби добропорядні громадяни не відчували будь-яких незручностей», — наголосив П. Порошенко та повідомив, Державна прикордонна служба отримає необхідні кошти для технічного забезпечення виконання цього рішення.
Після завершення засідання секретар РНБО України Олександр Турчинов пояснив, що запровадження жорсткого режиму прикордонного контролю насамперед стосуватиметься громадян Росії. «Це питання пов’язане з посиленням безпеки після нещодавно вчинених терактів, для захисту країни від гібридної агресії Російської Федерації», — сказав він. Крім того, Міністерству закордонних справ доручено створити електронну систему попередньої реєстрації громадян РФ, які бажають перетнути державний кордон України, а також запроваджуються вимоги щодо реєстрації російських громадян у місцях їхнього тимчасового перебування на території України.
Під час засідання РНБО України також йшлося про спрямування значної частини коштів від перевиконання держбюджету на посилення сектору безпеки і оборони країни. Одним із напрямків фінансування, зокрема, має стати налагодження виробництва боєприпасів із вітчизняної сировини. «Мною внесена пропозиція щодо будівництва заводу боєприпасів, запровадження новітніх технологій у повній відповідності зі стандартами НАТО, що забезпечить взаємосумісність боєприпасів, що випускаються за основними калібрами», — сказав Президент, зауваживши, що це дасть нам можливість забезпечити виготовлення боєприпасів з вітчизняної сировини. «Ми маємо відновити ті потужності, які були в Україні до початку окупації Російською Федерацією. Я ставлю цю позицію як один із перших пріоритетів», — наголосив глава держави та повідомив, що на реалізацію цього завдання буде виділено 1,4 мільярда гривень.
Крім того, 1,6 мільярда гривень буде спрямовано на виробництво та закупівлю новітнього озброєння і військової техніки. «Буде налагоджено виробництво новітньої бронетехніки, включаючи танки «Оплот», новітніх ракет та інших позицій, які дозволять нам значно покращити і посилити можливості нашої оборони», — зазначив П. Порошенко та додав, що також йдеться про посилення системи радіоелектронної боротьби, закупівлю новітніх модернізованих безпілотних літальних апаратів та антиснайперських комплексів. «Впевнений в тому, що ці кошти мають бути виділені зараз, бо це значно підвищує ефективність дій підрозділів, в тому числі тих, хто розташований на лінії зіткнення. Де-факто ми будемо мати можливість бачити, чути і протидіяти російській агресії», — наголосив глава держави.
О. Турчинов у коментарі журналістам повідомив, що РНБО України рекомендувала уряду та парламенту збільшити за рахунок перевиконання бюджетних надходжень фінансування сектору безпеки і оборони на три мільярди гривень. Також він повідомив, що ухвалено рішення про початок фінансування держбюджету за рахунок конфіскованих коштів оточення Януковича, з яких шість мільярдів гривень теж планується спрямувати на сектор безпеки і оборони. В тому числі один мільярд гривень пропонується виділити на будівництво житла для військовослужбовців.
Під час засідання також йшлося про розширення українського санкційного списку, оскільки і США, і ЄС ухвалили рішення щодо запровадження нових санкцій проти РФ.
Коментуючи перспективи внесення Президентом законопроекту «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей», секретар РНБО зазначив, що його буде внесено до парламенту після консультацій з нашими стратегічними партнерами. За його словами, цей законопроект передбачає комплексні рішення, які повинні забезпечити звільнення окупованих територій, та він не тільки не суперечить Мінським угодам, а, навпаки, створює передумови для їхнього виконання. «З текстом законопроекту можна буде ознайомитись після того, як Президент надішле його до парламенту», — зазначив О. Турчинов та припустив, що Верховна Рада зможе його розглядати у вересні цього року після початку наступної сесії.