Але кожна країна має право визначати свій шлях 

У рамках відзначення 20-ї річниці підписання Хартії про особливе партнерство Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув у Київ з офіційним візитом разом з усіма представниками Північноатлантичної ради. Протягом двох десятків років Україна не тільки отримувала допомогу, а й брала участь у місіях НАТО по всьому світу, навіть тоді, коли мала справу із викликами всередині країни, зауважив Є. Столтенберг. Він пригадав: українці допомагали тренувати офіцерів у Іраку, патрулювали Середземноморський регіон, протидіяли піратству біля берегів Сомалі, підтримували місію в Афганістані та посилювали інженерні підрозділи в Косово. За все це Генеральний секретар НАТО подякував під час свого виступу в Верховній Раді.

«НАТО ніколи не визнає анексію Криму», — наголосив Є. Столтенберг. Світ розуміє, що Росія намагається дестабілізувати ситуацію в Україні за допомогою підтримки бойовиків на сході, кібератак, дезінформації. За його словами, Європа та Північна Америка засуджують такі дії і беззаперечно підтримують політику економічних санкцій. Про їх скасування може йтися тільки після того, як Росія виведе свої війська і техніку з території України, а представники місії ОБСЄ отримають повний, безперешкодний доступ до всієї території країни.
Двері НАТО для України залишаються відчиненими, наголосив Є. Столтенберг у своєму виступі, підкресливши, що шлях до набуття членства непростий. «Ті, хто намагається стати на цей шлях, мають продемонструвати свою відданість реформам», — сказав він. Рішення про надання членства приймається всіма 29 членами Альянсу, й ніхто ззовні не має права ані втручатися в процес, ані ветувати цю ухвалу. НАТО надає політичну і практичну допомогу, але Україна має сама очолювати ці зусилля, акцентував політик. «Я захоплений тим, як далеко ви зайшли, і закликаю вас рухатися далі», — підсумував Генсек.
Військові дії на сході країни призвели до численних втрат. Майже 24 тисячі людей отримали поранення, і НАТО підтримує фізичну і психологічну реабілітацію військовослужбовців. Більш як 1700 осіб отримали знання з методик реабілітації, а п’ять тисяч українців — психологічну реабілітацію. «Це час героїв, — сказав Є. Столтенберг, — і Україні вони потрібні більше, ніж будь-коли. Не просто на полі бою, але й тут, у парламенті, в уряді, в бізнесі та громадянському суспільстві. Україні потрібні люди, готові постати проти тих, хто хоче затьмарити світле майбутнє країни, готові боротися з корупцією. Україні потрібні сучасні ефективні збройні сили, потужні підзвітні демократичні інституції, міцні лідери. Україні потрібні найкращі з вас. А НАТО, як і двадцять років до того, продовжує стояти разом із вами пліч-о-пліч».
Після виступу Генерального секретаря НАТО представники трьох комітетів мали змогу поставити запитання високопосадовцю. Від Комітету з питань національної безпеки та оборони висловився Сергій Пашинський, Комітет у закордонних справах представила Ганна Гопко, а Комітет з питань європейської інтеграції — заступник голови Марія Іонова. Усі їх запитання так чи інакше стосувалися перспективи подальшої співпраці з Північноатлантичним альянсом. НАТО не має своєї власної зброї, як єдина організація, наголосив Є. Столтенберг. Але її мають країни—члени НАТО, і нині відбуваються двосторонні консультації та переговори про надання зброї. Для НАТО фундаментальним принципом є те, що кожна країна має право визначати свій шлях, у тому числі й стосовно членства в Альянсі. Відтак перспектива членства України в НАТО залежить від темпів модернізації країни. Це матиме позитивний вплив навіть незалежно від членства, наголосив він. «Мій меседж, — резюмував політик, — такий: зосередьтеся на реформах, на досягненні стандартів НАТО, на боротьбі з корупцією. Це найкраще, що можете зробити».
Підсумовуючи результати зустрічі, Голова Верховної Ради Андрій Парубій запевнив, що український парламент сповнений рішучості на шляху до НАТО і готовий спільно над цим працювати. Після таких слів глава парламенту повідомив, що далі захід проходитиме в більш закритому режимі. Він запросив голів депутатських фракцій та профільних комітетів до конференц-зали для спільної зустрічі з Генеральним секретарем НАТО та послами—членами Північноатлантичної ради.

Надія СМІЯН.