Протягом 6—7 липня співробітники апарату Верховної Ради України відвідали організований ПАРЄ семінар з підвищення кваліфікації щодо стандартів та політики Ради Європи. Головні заходи семінару відбувалися в Палаці Європи (Страсбург). У вітальному слові Генеральний секретар Парламентської асамблеї Ради Європи Войцех Савіцький висловив сподівання на продовження плідної співпраці з апаратом Верховної Ради, новий етап якої був започаткований на зустрічі з Першим заступником керівника апарату—керуючим справами Петром Боднаром та радником Голови Верховної Ради України Андрієм Маликом у червні цього року.

Головні теми, які обговорювали на семінарі, — «стратегічний трикутник» ПАРЄ: стандарти Ради Європи, моніторинг виконання стандартів у країнах-членах та технічні проекти співпраці з партнерами в різних країнах. Учасники зустрілися із Хорстом Шаде, директором Директорату загального обслуговування ПАРЄ, Маріо Мартінсом, генеральним директором секретаріату ПАРЄ, Алессандро Манчіні, заступником голови секретаріату відділу підтримки парламентських проектів, Ґюнтером Шірмером, головою Департаменту ПАРЄ з правових питань та прав людини, Павлом Пушкарем, начальником відділу Генерального директорату з прав людини та верховенства права, Сергієм Кузнєцовим, начальником відділу сусіднього співробітництва Європейської комісії за демократію через право, з пані Режі Брія, спеціальним радником Генерального секретаря з України, з головами та заступниками голів секретаріатів комітетів ПАРЄ. Під час семінару учасники обговорили доповіді по Україні, вже оприлюднені і ті, що тільки готуються, визначили головні труднощі виконання рекомендацій ПАРЄ, узгодили питання термінів міжнародного права. Головні напрями реформ в Україні, за якими спостерігає Рада Європи, — конституційна реформа, судова, боротьба з корупцією, децентралізація, зміни виборчого законодавства, Регламент Верховної Ради України. Основні проблеми, пов’язані з верховенством права і правами людини, — невиконання судових рішень, проблема законності і тривалості перебування під вартою, проблема тривалості судового розгляду.

Окремий інтерес викликала зустріч із суддею від України в Європейському суді з прав людини Ганною Юдківською. За результатами зустрічі визначено головні прогалини українського законодавства щодо прав людини та потреби реформування системи виконання судових рішень, обговорено типові звернення до Європейського суду з прав людини щодо України. Цікава деталь: загалом за минулий рік Європейським судом з прав людини було розглянуто майже 50000 звернень (нагадаємо, що в суді лише 47 суддів).
Окремим блоком семінару було питання посилення інституційної спроможності апарату Верховної Ради України. На зустрічі із Сергієм Базарею, координатором Плану дій для України відділу програмування Управління Генерального директорату програм Ради Європи, та Наталею Шакуро, радником з програмування із цього ж відділу, були визначені головні шляхи співпраці апарату Верховної Ради України та Парламентської асамблеї Ради Європи для підвищення стандартів у плані верховенства права.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.