Вечірнє засідання 11 липня Розглянувши п’ять подань Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів, Верховна Рада визначилась так: депутатів Олеся Довгого (ДГ «Воля народу»), Максима Полякова («Народний фронт») та Борислава Розенблата, котрого нещодавно виключили зі складу фракції «Блоку Петра Порошенка», позбавлено недоторканності. Однак парламент не проголосував за затримання та арешт депутатів Полякова та Розенблата, як того просили прокурори. Згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Євгена Дейдея («Народний фронт») та Андрія Лозового (Радикальна партія) Верховна Рада не надала.

Першим розглянули подання щодо Є. Дейдея, котрого підозрюють у незаконному збагаченні (ч. 3 ст. 368-2 ККУ), зокрема, в отриманні його дружиною позики в 2,5 мільйона гривень від одного бізнесмена.
Відповідаючи на запитання депутатів, Генпрокурор Юрій Луценко відкинув звинувачення, начебто подання щодо Дейдея — це «помста» НАБУ за позицію Дейдея щодо Насірова. «І якщо Дейдей не винний — то нехай доведе це в суді», — сказав Луценко. Генпрокурор запевнив, що у слідства у справі Дейдея достатньо доказової бази, щоб говорити про незаконне збагачення. 
В. о. голови Регламентного комітету Павло Пинзеник поінформував про рішення комітету — що подання Генпрокурора щодо Дейдея є законним, однак недостатньо обґрунтованим та вмотивованим, багато висновків слідчих ґрунтуються на припущеннях, а здобуття доказів, на його думку, не завжди є законним. Пинзеник вважає, що прослуховування та запис депутатів на відео є порушенням закону.
Сам Євген Дейдей заявив, що своєї вини не визнає і обстоюватиме себе у суді, однак попросив депутатів проголосувати за подання «по совісті та по закону». Зрештою, за подання Генпрокурора щодо Є. Дейдея проголосували 192 депутати за необхідних мінімум 226. Відтак подання Генпрокурора відхилено.
 

КОМЕНТАРІ

Генеральний прокурор України Юрій ЛУЦЕНКО:
— По всіх народних депутатах (котрих парламент не позбавив недоторканності. — Ред.) подання будуть внесені одразу після парламентських канікул. Ніхто не сховається — ані за депутатським мандатом, ані на далеких островах. Закон один для всіх. Якщо парламент не прийняв цього разу — у вересні це питання розглядатиметься повторно. І переконаний — рано чи пізно справедливість буде панувати в цьому залі.
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 
Назар ХОЛОДНИЦЬКИЙ:
— Я знову, на жаль, почув на чорне — біле, на біле — чорне. Це якийсь сюрреалізм. Те, що парламент не надав згоду на затримання та арешт Полякова та Розенблата, «ускладнить життя» САП, яка здійснює процесуальне керівництво. По Дейдею — поки не буде дано згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата, слідство далі рухатися не може жодним чином. Ми надали до Регламентного комітету всі докази, необхідні для оголошення підозри. Я не кажу, що цих доказів достатньо для складання обвинувального акту, але для підозри вони є достатніми та вмотивованими. На жаль, ми не побачили бажання всіх тих, хто кричав, зняття депутатської недоторканності.



Наступне голосування було результативним — Верховна Рада проголосувала за подання Генпрокурора про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Олеся Довгого (ДГ «Воля народу»). За таке рішення проголосував 251 депутат.
Представляючи подання, Генпрокурор Ю. Луценко наголосив, що О. Довгий звинувачується у грубому порушенні Регламенту Київської міськради -за версією слідства, будучи секретарем Київської міськради у період 2007—2009 років, він скликав у невстановлений порядок сесію і доручив одному з підлеглих поставити на голосування з голосу питання про виділення майже 1700 га землі заповідників та заказників, зокрема, «Жуків острів» та «Пирогів» одному з кооперативів.
Виступаючи від Регламентного комітету, Павло Пинзеник назвав подання «прецедентом для Верховної Ради», адже йдеться про посадову особу органів місцевого самоврядування.
Довгого підозрюють у «зловживанні владою під час виконання владних повноважень всупереч інтересам служби в інтересах третіх осіб, чим заподіяно тяжкі наслідки інтересам держави в особі територіальної громади міста Києва (ч.2 ст. 364 ККУ)».
Депутат О. Довгий, надаючи пояснення колегам у парламенті, назвав звинувачення на його адресу неправдивими, а подання ГПУ «юридично нікчемним». Він зазначив, що його звинувачують у порушенні Регламенту, однак Регламент, за його словами, не є законом. «Регламент порушив, закон не переступав», — заявив Довгий. Він звернувся до депутатів з проханням підтримати подання Генпрокурора, щоби дати можливість йому в суді поставити крапку в «абсурдних звинуваченнях».

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав депутатів відповідально підійти до голосування: «Ми приймаємо справді історичні рішення для українського парламенту, які визначають його подальшу долю».

Потім парламент за тією самою процедурою розглянув подання Генпрокурора про надання згоди про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Андрія Лозового. Подання не підтримано — «за» проголосували лише 177 депутатів за необхідних як мінімум 226. Депутата Лозового підозрюють в умисному ухиленні від сплати податків та зборів у розмірі 1 млн. 846 тис. грн. у період з 01.01.2007 року по 31.12.2015 року, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах -за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 ККУ.
Регламентний комітет визнав це подання законним і вмотивованим, оскільки ініційовано і подано належно суб’єктом, однак недостатньо обгрунтованим. У депутатів виникали запитання, зокрема, щодо того, як Державна фіскальна служба визначала доходи депутата, оцінювала його майно та спадщину, з яких належить сплатити податки. Зокрема, подаровані картини сучасного художника Марка Греся оцінили у 110 тисяч гривень кожна. І кожне майно, вказане в е-декларації, оцінювали в 110 тисяч гривень. А. Лозовий задекларував навіть святі мощі та партійний квиток. А свої доходи пояснив тим, що отримав спадщину від родичів, а молодим продавав у Рівному... ялинки. Натомість депутат та його колеги по фракції стверджували, що він так і не отримав від податківців повідомлення-рішення про необхідність сплати податку по сьогоднішній день. Лозовий назвав подання щодо нього «макулатурою» та «сміттям».

 

ТОЧКА ЗОРУ

Артур ГЕРАСИМОВ, лідер фракції «Блоку Петра Порошенка»:
— Голосування Верховної Ради за зняття недоторканності з народних депутатів засвідчило один важливий факт — вперше в історії українського парламенту правляча коаліція і найбільші фракції дали згоду на зняття депутатської недоторканності з членів коаліції. Якщо вивчити історію українського парламенту, таке відбулося вперше! Це показує, що у нас є чітка позиція — недоторканних немає. І ми повністю підтримуємо Президента України, який висловлює цю позицію кожного разу.
Вікторія СЮМАР, фракція «Народний фронт»:
— Заява керівника САП Назара Холодницького про підготовку подання на представника фракції «Народний фронт» Дениса Дзензерського є нічим іншим, як елементом політичної гри, кінцева мета якої — розвалити коаліцію, парламент та домогтися обрання більш керованого, популістського і проросійського наступного складу Верховної Ради... Треба ставити на результат, а не на процес, як це зараз було зроблено в залі. Якщо цього результату не буде, все це коту під хвіст.
Олег ЛЯШКО, лідер Радикальної партії:
— Таких, як Розенблат, півпарламенту. Вони прийшли, аби лобіювати власний бізнес, ховатися за депутатською недоторканністю, дерибанити землю. Тому ми вимагаємо негайно внести до парламенту законопроект про зняття недоторканності з усіх народних депутатів. Разом із цим — законопроект про імпічмент Президента та ТСК.



Зрештою, аргументи Генпрокуратури видалися депутатам непереконливими, і подання щодо А. Лозового за результатами голосування відхилено.
Насамкінець Верховна Рада розглянула два подання Генпрокурора щодо фігурантів так званої «бурштинової справи» — Максима Полякова та Борислава Розенблата — про надання згоди на притягнення їх до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.
За версією слідства, Поляков і Розенблат з метою отримання неправомірної вигоди внесли до Верховної Ради законопроекти щодо видобутку бурштину в інтересах компанії-нерезидента. Загальну суму хабара в НАБУ оцінюють у понад 300 тисяч доларів. Під час спецоперації з викриття тіньових схем була задіяна спецагент НАБУ під вигаданим іменем Катерина.
Полякова та Розенблата підозрюють в однаковому злочині — одержання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб за вплив на прийняття своїх функцій держави, за попередньою змовою з групою осіб (ч. 2 ст. 369-2 ККУ) та за іншими статтями, що загрожує до 12 років в’язниці.
Однак депутати звинувачення силовиків відкидають і заявляють, що обстоюватимуть свою честь і правоту в суді.
Парламент проголосував за притягнення до кримінальної відповідальності обох депутатів, однак не підтримав їх затримання та арешт. 250 депутатів висловилися за скасування депутатської недоторканності з М. Полякова, однак за затримання та арешт віддали відповідно 125 і 111 голосів. За притягнення до кримінальної відповідальності Б. Розенблата проголосували 296 депутатів (майже конституційна більшість), однак за його затримання та арешт — відповідно 183 і 181 голос.