Учора в парламенті відбулась фахова дискусія на тему «Німеччина та Україна в Європі: відповідальність за минуле — обов’язки на майбутнє».

 

Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко (праворуч), депутат Бундестагу ФРН Марілуїзе Бек.


Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко свій виступ розпочала з подяки німецьким друзям, зокрема депутату німецького Бундестагу Марілуїзе Бек. Саме вона взяла не себе сміливість сприяти тому, що наприкінці травня в німецькому Бундестазі відбулись перші дебати, під час яких обговорювали історичну відповідальність Німеччини перед Україною. Пізніше, в червні, цю тему піднімали під час фахової конференції. «Думаю, дуже важливо, що саме німецькі парламентарії ініціювали це обговорення», — сказала Ганна Гопко. Вона висловила сподівання, що восени, після виборів до Бундестагу, нові законодавці продовжать цю дискусію. Німеччина нині залишається для нас стратегічним партнером, акцентувала законотворець, нагадавши, що керівництво цієї країни цікавиться тим, що відбувається у нас, та має чітку позицію стосовно санк-цій проти Росії.

Марілуїзе Бек повернулася у спогадах до 1943 року, коли Сталін, Черчілль та Рузвельт ділили Європу. «Наше завдання — подолати цей розподіл», — сказала вона, припустивши, що наступним кроком на цьому шляху має стати прийняття України як частини Європи. «Польща, Литва, Латвія Естонія, Білорусь і насамперед Україна також зазнали кривавих втрат у Другій світовій війні, — підкреслила пані Бек. — Маємо розуміти це, коли згадуємо про злочини тоталітарних систем у ХХ столітті». Під час дебатів, які проходили в Бундестазі, вона, зокрема, сказала: «Ми досі повинні відчувати сором за те, що німецькі чоботи колись топтали українську землю. Це також означає, що маємо відповідальність перед Україною і мусимо підтримати її, тому що це єдина країна серед цих кривавих земель, де й нині відбувається війна».

Учора в Києві німецький парламентарій різко засудила розмови про те, що дві воюючі країни мають повернутися за стіл переговорів, назвавши це «прикриттям фактичної ситуації, яка існує». Друзів України в Німеччині дивує, що мало емоційного співчуття надається Україні у зв’язку з нинішньою війною, сказала вона. За словами політика, Кремль користується політичною та географічною неточністю і використовує її кожного дня. На думку Марілуїзе Бек, це особливо помітно, коли відзначається день визволення. Його постійно проводять у травні в Москві, зауважила вона, але не в Ризі, Мінську чи Києві, де вони також мали б проходити. Війна велась не проти Росії, а проти всього Радянського Союзу. Розставити крапки наді «і» у цьому питанні й буде історичною справедливістю, резюмувала вона.
«Історія має вчити нас не робити помилок у сьогоденні», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Вона подякувала пані Марілуїзе Бек від імені українського парламенту. Передусім за те, що вона намагається реально допомагати Україні в такому нагальному питанні, як визволення заручників.

За словами першого заступника глави законодавчого органу, мало хто хоче зустрічатися з родинами заручників, бо зазвичай це — неприємні запитання. Запитання про відповідальність Європи не вчора, а сьогодні, в тому числі й за Будапештським меморандумом, запитання про те, як змусити представників Російської Федерації виконувати ключові принципи — захист прав людини. Висловлювати занепокоєність і співчуття в затишних кабінетах — це нечесно, наголосила І. Геращенко. «Ми не зможемо без чіткої позиції наших європейських партнерів визволити сотні людей, яких незаконно протягом років утримують у тюрмах на окупованих територіях, — наголосила вона. — Ці люди не мають права на телефонний дзвінок рідним, не можуть отримати книжку, побачити своїх дітей. Тому, що ці хлопці не втекли від мобілізації, а пішли захищати Україну і Європу».
І. Геращенко зауважила, що до заґратованих людей уже три роки не пускають представників Червоного Хреста. «Для мене дивно, чому Євросоюз не зробив жодної гучної заяви з цього приводу», — сказала вона. Марілуїзе Бек стала єдиною, хто не побоявся особисто зустрітися з українськими жінками, найрідніші люди яких опинилися в російському полоні, зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради. «Для мене це є свідченням того, що історична відповідальність має бути не тільки в гаслах, а й у реальних діях», — резюмувала Ірина Геращенко і попросила німецьку колегу не зупинятися на цьому шляху.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua