Справжнє «нашестя» неякісних харчів переживає Херсонщина. 

Тільки протягом минулого року співробітники тутешніх лабораторій ветсанекспертизи забракували та не допустили до реалізації 4,661 тонни свіжого м’яса й м’ясних продуктів, 1,624 тонни молока, 416 кілограмів сиру, 266 кілограмів сметани, 500 кілограмів олії. Комерсанти намагалися продати м’ясо свиней, хворих на гепатит тварин, актиномікоз, цироз печінки, інші інфекційні недуги. З молочними продуктами — теж біда: завищена кислотність, сторонні домішки для збільшення ваги, ознаки механічного забруднення. Соняшникова олія траплялася прогіркла на смак і також із підвищеною кислотністю.

Якби сумнівний харч після цього знищували чи відправляли на переробку, за здоров’я споживачів можна було б залишатися спокійним. Та на утилізацію у нас йдуть лише продукти, заражені збудниками вкрай небезпечних недугів — на кшталт сальмонельозу, лептоспірозу, трихінельозу тощо. Решту «добра» можна вилучати за ухвалою суду, але влаштовувати тривалу тяганину через якесь теля чи бідон сметани — собі дорожче. Тому продукти повертають власникам, котрі теоретично мають самостійно його знешкоджувати — піддавати додатковій кулінарній обробці, а потім згодовувати домашнім тваринам чи споживати самостійно. Проте наші комерсанти не з тих, хто згоден відмовлятися від своїх прибутків. Вони просто беруть забракований товар і продають його зі знижкою на стихійних базарах, які часто-густо розташовуються поруч із легальними ринками. Спокушені можливістю зекономити, люди з низькими статками купують шкідливі для здоров’я «делікатеси». Нерідко, після ситного обіду, цілі родини опиняються на лікарняних ліжках.

Херсонська область.