Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «Рада» зазначив, що минулий тиждень був активним на ухвалення багатьох політичних рішень. «Парламентський тиждень в цілому був дуже насичений та важкий, адже ухвалено вісім законів у цілому, чотири у першому читанні та дев’ять постанов», — зазначив він та зауважив, що для нього також було принципово, щоб кожне з шести подань про зняття недоторканності з народних депутатів розглядалося за повною процедурою.

 

 

Медична та освітня реформи будуть розглянуті на початку наступної сесії


Андрій Парубій підкреслив, що парламент зміг «ухвалити фундаментальні закони». На його переконання, питання не в статистиці, а в значенні цих законів: «У четвер за повною процедурою було ухвалено законопроект про Конституційний Суд України, цього тижня ми змогли прийняти масштабну і серйозну пенсійну реформу. Ухвалили зміни до бюджету, які передбачають кошти на національну безпеку і національну оборону, кошти для соціального і економічного забезпечення громадян України».


Кожне з цих питань, за його словами, саме по собі є дуже складним, і його розгляд відбувався за повною процедурою. Крім того, було ухвалено низку законів, «можливо не таких резонансних, але вкрай важливих» — про діяльність вищих навчальних закладів на території Донецької та Луганської областей, питання про реабілітацію жертв комуністичного і тоталітарного минулого 1917—1991 років, яке дозволяє реабілітувати учасників боротьби за українську державу. «Вважаю, що ми змогли цього тижня зробити максимально з того, що стояло на порядку денному, — наголосив глава парламенту. — Звичайно, не до всіх питань ми змогли дійти — на порядку денному залишились освітня і медична реформи, які ухвалили у першому читанні, а це масштабні фундаментальні проекти».


Голова Верховної Ради зазначив, що запропонував продовжити роботу сесії, але на це не вистачило голосів. Водночас, зауважив він, «можу твердо сказати, що і медична, і освітня реформи будуть у прерогативі на наступні пленарні тижні наступної сесії». «За літній період депутати зможуть вивчити детальніше всі правки, що були внесені, а їх майже по тисячі до кожної з реформ, і впевнений, що після вивчення, обговорення, дискусії ми зможемо успішно пройти реформи і у сфері освіти, і у сфері охорони здоров’я», — сказав він.


Голосування за зняття недоторканності засвідчило новий етап парламентаризму


Найважливішим питанням минулого парламентського тижня, до якого була прикута увага українського суспільства і міжнародних партнерів, було зняття депутатської недоторканності з шести народних депутатів. На думку Андрія Парубія, головна проблема полягала в тому, чи зможе Верховна Рада України зняти недоторканність з членів коаліції, які становлять більшість у парламенті. «В історії українського парламенту ще не було такого, щоб правляча коаліція знімала недоторканність з членів коаліції, — зауважив він. — Як правило, це завжди використовувалось як засіб тиску на опозицію. Тому це було досить філософське, історичне питання, чи зможе Верховна Рада пройти це випробування».


Також Андрій Парубій зазначив, що непростим був розгляд питань зняття недоторканності Комітетом з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради. «Мало того, Регламентний комітет рекомендував тільки два з шести подань винести на розгляд парламенту, тому багато було запитань, чи прийме рішення Голова Верховної Ради, щоб винести на розгляд парламенту, — зауважив він та наголосив: — Я прийняв рішення і виніс усі шість подань на розгляд Верховної Ради. Щоправда, з тих шести було задоволено чотири. Два з чотирьох подань були на членів коаліції, і потрібен був високий рівень відповідальності для того, щоб проголосувати».


Голова парламенту підкреслив: «Те, що Верховна Рада змогла проголосувати за зняття недоторканності народних депутатів, визначало новий етап розвитку українського парламентаризму, коли ми бачимо, що голосування не залежить від політичної приналежності того чи іншого депутата і того чи іншого подання». Мало того, зауважив він, з тих двох, за кого не проголосували, один з коаліції, а один з опозиції, і «те, що Верховна Рада змогла продемонструвати, що здатна приймати такі рішення, дало новий етап у політичній культурі країні та політичній культурі Верховної Ради».


Андрій Парубій поінформував, що невідкладно було проголосовано п’ять подань і в останній день пленарного тижня подання по Михайлу Добкіну, щодо якого було надано згоду і на притягнення до кримінальної відповідальності, і на арешт. «Це важливий момент, бо багато хто остерігався, що парламент не зможе ухвалити рішення про затримання і арешт. Але Верховна Рада продемонструвала відповідальність і проголосувала з усіх трьох подань», — наголосив він.


Візити генеральних секретарів ООН і НАТО — це свідчення правильності обраного нами курсу


Візити Генерального секретаря ООН і Генерального секретаря НАТО до України є ознакою того, що стратегічний напрям, який вибрав український парламент, цілковито підтримується нашими партнерами і вони готові до ще більшої співпраці, зазначив Голова Верховної Ради та наголосив, що ці візити є свідченням великої довіри до України. Для Верховної Ради України це теж великий етап співпраці: «Виступ Генерального секретаря НАТО у сесійній залі є ознакою того, що той шлях, який обрала Верховна Рада України, проголосувавши, що НАТО є одним з наших ключових зовнішніх пріоритетів, був почутий нашими партнерами і вони готові йти на ближчий контакт і готові йти на ближчу співпрацю з Україною».


«З одного боку, це є і довіра, а з іншого боку — це підтвердження міжнародного авторитету України. Підтвердження правильності курсу української держави як на вступ до Євросоюзу, так і на вступ до НАТО», — підкреслив він та додав, що для нього як глави парламенту «це є ознакою того, що рішення, які ми приймаємо, і стратегічний напрям, який вибрав український парламент, цілковито підтримуються нашими партнерами, і наші партнери готові до ще більшої співпраці».


Відповідаючи на запитання щодо реальності реформування українських Збройних Сил до 2020 року за стандартами НАТО, Андрій Парубій зазначив, що «це той план, що визначений державою Україна».


За його словами, «сьогодні йдуть реформи у всьому секторі безпеки, і в плані цих реформ 2020 рік визначено як такий, до якого має бути приведений український сектор безпеки до стандартів НАТО».


Говорячи про вступ до НАТО, Голова Верховної Ради наголосив, що «ми говоримо і про нашу відповідальність, що Україна має виконати ті вимоги, що ставляться перед українськими Збройними Силами». Водночас, за його словами, «ми розуміємо й інше — переходячи на стандарти НАТО, українські Збройні Сили беруть участь у захисті української держави та боротьбі з російською агресією, даючи відповідь на всі прояви гібридної війни, яку розпочав проти нас Путін». Андрій Парубій підкреслив, що «українські Збройні Сили і український сектор безпеки здобувають безпрецедентний досвід, який є дуже цінний для наших партнерів з НАТО».


Він наголосив, що співпраця з НАТО є взаємовигідною як для    НАТО, так і для України, тому що українська армія з кожним місяцем, з кожним днем стає дедалі сильнішою. «Переконаний, що українська армія буде найближчим часом однією з найсильніших армій в Європі, впевнений, що українська армія зможе стати надійним союзником НАТО для захисту всіх східних кордонів НАТО і співпраці між нашими країнами, буде вигідною і для України, і для Північноатлантичного альянсу», — наголосив голова парламенту.


За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.