У парламенті за участі представників різних фракцій відбулось засідання неформальної депутатської групи «Мінська платформа» з напрацювання стратегії мирного врегулювання ситуації на сході України. У зустрічі взяла участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

 

Представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Олександр Моцик, Ірина Геращенко.


Заступник глави адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв поінформував депутатів про конкретні результати саміту «Україна — ЄС», що відбувся у Києві, а також про останні візити Президента Петра Порошенка до США та Франції, зустрічі з Генеральним секретарем ООН та Генсеком НАТО, які нещодавно відвідали Київ.


Зовнішньополітичний радник глави держави підкреслив, що тема безпеки на Донбасі, окупація Криму, санкції проти РФ до повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету України були ключовими темами всіх високих міжнародних зустрічей. Він розповів про зовнішньополітичні документи і угоди, над якими сьогодні працюють українська сторона та міжнародні партнери.


Під час зустрічі були висловлені сподівання на активізацію переговорів у «нормандському форматі», що надасть нового імпульсу Мінському процесу.


Своєю чергою, народні депутати України поінформували К. Єлісєєва про зустрічі в рамках «Мінської платформи», зокрема і з новопризначеним Спецпредставником США з питань України Куртом Ворнером та висловилися за більш активне залучення парламентаріїв до миротворчих процесів.


К. Єлісєєв розповів, що під час саміту «Україна — ЄС», який увійде в історію як саміт безвізу та асоціації, окрім політичних питань, обговорювалося чимало практичних кроків, які мають відчути на собі прості українці, як то можливість зниження вартості роумінгу з країнами ЄС.


Під час зустрічі також було обговорено важливість консолідації зусиль всіх гілок влади для вирішення питань в безпековій, екологічній і гуманітарній сферах на Донбасі та прийняття певних законодавчих ініціатив.


Засідання «Мінської платформи» цього разу відбувалося у формі спільної дискусії з народними депутатами — членами Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. Також до зустрічі приєднались окремі українські представники робочих груп ТКГ в Мінську.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.