Під час робочої поїздки до Тернопільської області Президент України Петро Порошенко взяв участь у відкритті реконструйованого радіологічного корпусу університетської лікарні.

Звертаючись до присутніх, глава держави наголосив, що левова частина модернізації, фінансування змін в місцевих громадах відбувається саме за останні три роки.
— Це плоди децентралізації, бо раніше всі гроші трималися в Києві, — констатував він, зауваживши, що саме завдяки децентралізації в сім разів збільшилися бюджети розвитку територіальних громад, зникла необхідність домагатися виділення коштів в органах центральної влади.
— Це є і боротьба з корупцією, бо не треба більше з торбами їздити до столиці — гроші залишаються тут, на місцях. Це також і детінізація грошей, і прозорі закупівлі, і величезна кількість інших програм, — додав Петро Порошенко.
Президент нагадав, що нині триває процес здійснення реформи медичної галузі України.
— Ми розглянули на Національній раді реформ і запропонували парламенту рішуче проводити медичну реформу. Візит кожного пацієнта має бути забезпечений грошима, а лікар, в якого високий авторитет, золоті руки і світла голова, має, нарешті, отримувати достойну заробітну плату, — сказав Петро Порошенко.
Він також нагадав про ухвалені зміни до Державного бюджету, якими передбачено фінансування надзвичайно важливої програми — реформування медицини на селі.
— Ми збільшили видатки на оборону держави: нарешті побудуємо завод боєприпасів, почнемо виробляти нові танки, нові ракети, зброю для наших хлопців, які боронять суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої держави. Водночас ми не забули про програму розвитку сільської медицини. Це потрібно для того, щоб третина населення України, яке нині проживає на селі, мало доступ до якісної, ефективної медицини, — підкреслив глава держави.
Президент зазначив, що кошти на цю та інші програми з’явилися завдяки ефективній роботі Генеральної прокуратури, якій удалося віднайти та повернути до бюджету 1 мільярд 300 мільйонів доларів США, вкрадених колишнім Президентом Януковичем та високопосадовцями з його команди.
Президент не оминув у своєму виступі увагою об’єднання зусиль центральної і місцевої влади.
— Запроваджується принцип співфінансування, бо зросли місцеві бюджети. Вони перестали бути касами з видачі заробітної плати. Є можливість сьогодні будувати дороги, освітлення, дитячі садки, школи, а ще виділяти кошти на об’єкти охорони здоров’я, — зазначив він.
Того ж дня Президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії передачі службових автомобілів Mіtsubіshі Outlander групам реагування патрульної поліції районних відділів та відділень Тернопільської області (на знімку).
Він зазначив, що на початку його роботи на посту глави держави довіра населення України до правоохоронних органів становила 3—5 відсотків.
— Нині цей рівень довіри значно перевищує 50 відсотків. Це і є нова поліція як результат проведеної реформи. І саме тому ми робимо все можливе для того, щоб поліція мала можливість ефективно виконувати свої функції. Зокрема, для рішучої боротьби зі злочинністю їй виділено 1,5 мільярда гривень із загального фонду і майже мільярд зі спеціального фонду, — наголосив він.
За словами Президента, трансформація суспільства неможлива без побудови поліції і правоохоронних органів за європейським зразком.

Михайло ЛИСЕВИЧ.
Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).