Принаймні до вересня

На порядку денному — відпочинок і... реформи.
Вони до нас — на кухню, ми до них — в оперу.
У Києві подорожчав проїзд.

Тепер можна трохи передихнути й відпочити. Так, мабуть, слід розуміти заклик голови уряду до парламентаріїв України розпочати наступну сесію з ключових законопроектів, а саме — подальшої імплементації освітньої, медичної і пенсійної реформ. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у сесійному залі парламенту минулої п’ятниці в рамках години питань до уряду. «Упевнений, що в цих стінах буде прийняття трьох реформ — освіти, охорони здоров’я і пенсійної...» З нетерпінням чекатимемо, а тим часом народні обранці відпочинуть, наберуться снаги для майбутніх баталій у сесійній залі та й, зрештою, трохи засмагнуть.
Нагадаємо: раніше Гройсман анонсував прийняття у цьому році п’яти ключових для країни реформ: медичної, пенсійної, освітньої, земельної і приватизаційної. Поки що Рада схвалила пенсійну реформу Кабміну, а минулої п’ятниці глава уряду повідомив, що перед прийняттям земельної реформи необхідно ще провести широке обговорення механізму введення в Україні ринку обігу земель. Та й справді — куди поспішати? Треба все зважити.
Після відомого конфлікту з популярним лоукостом Ryanaіr міністр інфраструктури України Володимир Омелян заговорив про створення українського перевізника. Україна, мовляв, відкриває небо для лоукостів, але «є протидія з боку українського монополіста» — «Міжнародних авіаліній України». Змінити ситуацію, на думку Омеляна, дасть змогу створення нової авіакомпанії у сегменті лоукоста. Реєстрація очікується восени. Це приватні інвестиції: 51 відсоток — Україна, 49 — іноземці. Міністр вважає, що ціни в 300—400 доларів за переліт в Європу — це неправильно. «Мало європейців готові їхати за такі гроші в невідому їм Україну. Але якщо ціна квитка 5—10 євро, людині простіше сісти на літак і провести вихідні в Дніпрі або Києві, подивитися пам’ятки, спробувати українську кухню. Порадити друзям відвідати Україну. За принципом дешевих авіаперельотів працює весь світ», — сказав глава Мінінфраструктури України.
Просто напасть якась. Ми будемо їздити до них у Віденську оперу та в Братиславу на чашку кави, вони до нас — скуштувати українську кухню...
А тим часом у столиці, за розпорядженням Київської міської державної адміністрації, як і обіцяли, з 15 липня подорожчав проїзд у громадському транспорті. Нові ціни введено для метрополітену та для всіх видів наземного громадського транспорту. Вартість проїзду в метро тепер 5 гривень, а в тролейбусах, трамваях, автобусах та фунікулері — 4 гривні.
Поки що — без коментарів. Очікуватимемо на достойне підвищення зарплат і пенсій. Але — в жовтні. І насамкінець, якщо це когось потішить, Київський фунікулер обіцяють обладнати кондиціонерами.

Підсумовував Віктор БОНДАР.