Президія Вінницької обласної ради у своєму зверненні до Президента та Верховної Ради закликала негайно зупинити протистояння між людьми, вивести силові структури з вулиць і площ столиці та інших міст держави, провести дострокові вибори глави держави й парламенту.

Звернення прийнято 19 лютого ц. р. і в той же день опубліковано на офіційному сайті облради.

Главу держави і Верховної Ради застерігають від втягування у протистояння Збройних Сил, вимагають сісти за стіл переговорів з усіма сторонами конфлікту для його мирного врегулювання. «Президія Вінницької обласної ради, що представлена різними політичними силами та позапартійними депутатами, засуджує застосування сили і зброї проти громадян своєї держави, — йдеться у зверненні. — Ми щиро співчуваємо всім постраждалим та горю тих, хто втратив рідних і близьких під час останніх подій у Києві».

Чи схвалить документ сесія облради? Як пояснив один з членів президії, він не впевнений в цьому. «В облраді більшість депутатів «регіонали», — каже співрозмовник. — Серед них є такі, що готові підтримати звернення. Однак засвідчити свою позицію офіційно, привселюдно, вагаються, точніше, бояться відкрито виступити проти нинішнього режиму, який самі ж представляють».

Крім того, на сайті Вінницької міської ради 20 лютого нинішнього року з’явилося повідомлення про створення загонів самооборони. Громадське формування матиме назву «Цілодобова варта».

— Мета формування — забезпечити безпеку вінничан, нормальну роботу підприємств, які відповідають за життєзабезпечення міста, забезпечити право громадян на мирний протест, — йдеться у повідомленні. — У разі необхідності — охорона громадського порядку, недопущення провокацій та кримінальних проявів.

Очолив громадське формування «Цілодобова варта» директор департаменту міського господарства та благоустрою Ігор Корольчук. До його складу увійшли добровольці — працівники Муніципальної поліції, робітники підприємств та установ міста, загалом понад 700 осіб. Запис добровольців триває. Бажаючі можуть телефонувати до служби оперативного реагування «Цілодобова варта» і залишати свої контактні дані. Телефони у Вінниці — 15-60 та (0432) 60-15-60.

— Закликаємо всіх небайдужих стати на захист свого міста від мародерства та погромів, — написав у своїй сторінці у соцмережі начальник відділу молоді та туризму міськради Руслан Анфілов. — В Україні війна болюча і страшна. Правоохоронці себе дискредитували. Провокатори і тітушки використовують незадоволення українців, аби палити транспорт та громити будівлі. Ми переконані, що потрібні зміни керівництва країни, але ми хочемо вберегти Вінницю від кровопролиття. Ми з відкритими обличчями захищатимемо вінничан від провокаторів. Міський голова Володимир Гройсман формує громадські загони самооборони «Цілодобова варта». Захистимо лікарні, школи, транспорт! Хто може приєднатися, пишіть мені в особисті повідомлення! — зазначає Руслан Анфілов.

Вінниця.