Минулого тижня завершилась шоста сесія парламенту восьмого скликання. Прийнято понад сто законів, багато з яких мають змінити країну на краще. Тож як ефективно працював парламент під час шостої сесії — в інтерв’ю «Голосу України» розповіли народні обранці.


Ніна ЮЖАНІНА (фракція «Блок Петра Порошенка»):
— Прогресивним кроком є прийняття в першому читанні законопроекту про пенсійну реформу. У ньому не йдеться про зменшення пенсій жодній категорії громадян.


Також вдалося збалансувати дохідну і витратну частини бюджету. Вперше дуже велика сума буде виділена на будівництво доріг. На жаль, парламент не підтримав норму щодо створення єдиного реєстру отримувачів субсидій. Це дало б змогу надати додатковий інструмент контролю для суспільства.


Стосовно реформи охорони здоров’я, не розумію, чому так розділилося суспільство. Відбуваються акції протесту під Міністерством охорони здоров’я, багато народних депутатів незадоволені реформою первинної ланки. Але все-таки треба було розглядати відповідний законопроект і заслухати поправки, аби з’ясувати, що фактично пропонується.


Верховна Рада так і не розглянула зміни до закону про бухгалтерський облік, законопроект про державну підтримку кінематографа, зміни до Податкового та Митного кодексів. Але ухвалила законопроект, який не передбачає штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних у зв’язку з кібератакою. Такої кількості відгуків і подяк ще не було стосовно жодного законопроекту.


Максим БУРБАК (фракція «Народний фронт»):
— Добре, що розпочали пенсійну реформу, але, на жаль, не дали старт медичній. Хотілося, аби депутати були відповідальними за свої вчинки. Адже деякі розказують, як захищають нашу державу, але не голосують за Державний бюджет чи за спецконфіскацію грошей режиму Януковича.


Звичайно, хотілося зробити більше, але впевнений, що після голосувань на останньому пленарному тижні парламентарії усвідомлять свою відповідальність за майбутнє нашої країни і восени будуть налаштовані на конструктивну роботу. Адже у вересні розпочинається бюджетний процес. Треба думати, які напрями профінансувати в наступному році для того, щоб започатковані реформи впроваджувалися і країна розвивалася.

Впевнений, головним завданням у вересні буде ухвалення медичної реформи.


Вадим ІВЧЕНКО (фракція «Батьківщина»):
— Вважаю позитивним те, що ухвалили в першому читанні проект закону стосовно пенсійної реформи. Але є запобіжники, з якими потрібно працювати.


Зняття недоторканності з народних депутатів — теж правильне рішення. Ми змогли розірвати цю кругову поруку. Генеральний прокурор вніс до Верховної Ради безпрецедентну кількість подань і проголосовані були майже всі.

Але хотілося, щоб люди дивилися не на кількість, а на те, скільки подань буде доведено до суду і винесено вироків. На жаль, як показує практика останніх років, після зняття недоторканності жодного народного депутата не притягнуто до відповідальності.


Позитивним є те, що 30 мільярдів гривень від спецконфіскації цінностей і активів оточення екс-президента Віктора Януковича будуть спрямовані на освіту, науку, правоохоронні органи, субсидії, інфраструктуру тощо.


Серед неправильних рішень парламенту вважаю закон про комерційний облік комунальних послуг. Адже встановлюватимуть вузли обліку, ремонтуватимуть їх за рахунок людей. А також голосування за зміни до закону про Державний бюджет.


Вважаю, саме з реформи Верховної Ради та уряду мають відбуватися подальші зміни в країні.


Олег БЕРЕЗЮК (фракція «Самопоміч»):
— Найбільшим досягненням є те, що Верховна Рада не проголосувала постанову про призначення аудитора Національного антикорупційного бюро України. Якщо б на цю посаду затвердили кандидатуру, яку пропонувала більшість, не залишилося б НАБУ.


Провалом вважаю неприйняття нового закону про вибори до Верховної Ради. А ще не ухвалений закон про окуповані території. Від цього сьогодні страждають багато людей, у тому числі воїн, який перебуває в італійській в’язниці. Тому що в Україні наші солдати де-юре в мирний час воюють. Це може бути сприйнято судочинством як грубе порушення. Громадяни на окупованій території повністю безправні. Якби був прийнятий відповідний закон, там працювало б міжнародне право. Це знак до Європи, що ми дійсно воюємо, а не тривають громадянські конфлікти.


Ще один провал — медична реформа, яку необхідно було б ухвалити на цій сесії. Вона складна і на її повне запровадження потрібно чотири роки. Але через олігархічні забаганки зміни в сфері охорони здоров’я можуть бути відкладені на невідомий час. Щодо пенсійної реформи — це не концептуальні зміни, а лише спроба виправити ситуацію. Сподіваюся, у вересні повернемося до цього процесу.


Дмитро ДОБРОДОМОВ (позафракційний):
— Якщо роботу Верховної Ради оцінювати за кількістю прийнятих законів, можна вважати, що парламент працював ефективно. Але є питання щодо якості проектів. Всі бачили, що коїлося зі зняттям депутатської недоторканності, а голосування за закон про Конституційний Суд відбувалося всупереч регламентним процедурам. Деякі парламентарії, згідно зі своїми конституційними правами, не змогли оголосити свої правки. Це є підставою для оскарження.


Добре, що парламент розпочав пенсійну реформу. Але буде величезна проблема між першим і другим читанням, оскільки існує непорозуміння між урядом і великою групою народних депутатів.


Щодо ефективної роботи законодавчого органу восени маю величезний сумнів. Де-факто розпочнуться президентські вибори. Популізму стане набагато більше, конструктивізму — менше. Відбуватимуться непорозуміння, конфлікти і надзвичайні емоції в сесійній залі.