Учора Солом’янський районний суд міста Києва обирав запобіжний захід вже позафракційному народному депутату України Бориславу Розенблату в так званій справі «бурштинової мафії».


Сторона обвинувачення — прокурори САП — клопотали призначити депутату Розенблату заставу в понад 10 мільйонів гривень, а також щоб депутат здав усі паспорти та носив електронний браслет, прибував за першим викликом до слідчого прокурора та суду, не покидав межі Києва, утримувався від контактів з іншими фігурантами справи. Заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко повідомив, що заяв про взяття на поруки Розенблата не надходило ні від кого. Прокурори наполягали переглянути під час судового засідання продовження відеозапису, знятого прихованою камерою агента НАБУ Катерини, однак суддя Світлана Кушнір відмовила у перегляді «кіно», бо воно — «нарізане». За оцінками правоохоронців, загальна тривалість прихованої зйомки — майже 60 годин. Проти перегляду відео в суді виступили й адвокати Розенблата, наполягаючи на тому, що ці записи не можуть бути використані як докази. Натомість прокурор САП В. Кривенко висловив побоювання, що Розенблат може втекти до Німеччини, де він має нерухомість, сховатись від слідства та впливати на свідків, підробку документів. Прокурор також заявив, що охоронці депутата співпрацюють зі слідством і вже дають викривальні покази.


Сам депутат, у свою чергу, стверджував, що не скоював тих злочинів, про які йдеться у підозрі, що приходив на всі виклики НАБУ і не збирається ховатися від слідства. 


«Я ніколи нікуди не бігав і тікати не буду», — сказав Розенблат. Парламентарій також наголосив, що подані ним до парламенту законопроекти були спрямовані на наведення ладу із видобутком бурштину. Розенблат заявив, що має гроші на заставу, адже він офіційний мільйонер — у декларації за 2016 рік записав 1,72 мільйона доларів, що за нинішнім курсом становить понад 44 мільйони гривень. За словами депутата, ці гроші не лежать у нього дома, а «працюють» — у його родини є аграрний та інший бізнес. І якщо суд призначить таку заставу, то «доведеться закривати деякі підприємства».


Народний обранець підозрюється у здійсненні злочинів, передбачених ч.4 ст.368 (отримання хабара), ч.2 і 3 ст.369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.


P.S. На час здачі номера до друку рішення про  запобіжний захід ще не було прийнято.