Реакція народних депутатів на істеричну заяву ватажка самопроголошеної «ДНР» Захарченка про створення так званої «Малоросії» була не просто одностайно негативною. Що ж стоїть за словами маріонетки Кремля?

 

Ірина ГЕРАЩЕНКО, Перший заступник Голови Верховної Ради України (на своїй сторінці у Фейсбуці):
— Терористів і психопатів не коментую. Чому саме зараз ці феєричні заяви від ватажка бойовиків? Ну, може, була спекотна неділя, можливо, завезли традиційну російську гуманітарку з традиційним російським продуктом і «вожді» перепили. Їх заяви — питання до психіатрів і прокурорів, які всю цю терористичну маячню мають збирати в одну справу про розпалювання міжнаціональної ворожнечі, замах на територіальну цілісність країни. А суди — українські і міжнародні — виносити вироки.


Але в цій маячні терористів є одне «але». Вони несамостійні. Навіть коли п’яні. Вони озвучують те, що їм написав Кремль, що в їхні дурні голови вклав Кремль, який призначив їх «вождями». «Новоросія», «Малоросія» — це «історія», яку пише Кремль, який в упор не бачить Україну і казиться, що Україна була, є і БУДЕ. Чому саме зараз ці чергові шизофренічні заяви? Бо завтра Мінськ, чергові зустрічі, і там ОРДЛО потрібно відволікати увагу від теми заручників, теми безпеки. Бо до кінця липня мають відбутися телефонні переговори в нормандському форматі — і Путіну потрібно піднімати ставки, продовжувати свою цинічну гру, що «нас там нет», «это молодые республики» и «покоренные народы Донбасса, с которыми Киеву надо вести прямой диалог». Це намагання переключити увагу із заблокованого визволення заручників, щоденних обстрілів. Щоб усі експерти і ЗМІ цитували терориста з його маячнею, а не вимагали від РФ звільнення заручників і дотримання режиму тиші.


Цю маячню не варто коментувати, на це не варто звертати увагу, варто робити своє — посилювати тиск на РФ, посилювати армію, восени приймати закон про реінтеграцію, визволяти території, в тому числі і від деградованих п’яниць, які марять «Новоросією». Місце цих деградантів за поребриком, там уже ціла колонія «малоросів», от хай там і сидять, поближче до кремлівських господарів.


Ірина ФРІЗ, фракція Блоку Петра Порошенка:
— Маячню про так звану «Малоросію» засудили всі країни «нормандського формату», проте фактично мовчазна згода Кремля (оскільки офіційного засудження заяви не було зроблено) цілком змінює ситуацію щодо війни на сході України.


Зважаючи на те, що формат «Малоросія» прямим чином вказує на територіальні претензії саме Російської Федерації на східні регіони України, окупаційний характер дій Росії не тільки в анексованому Криму, але й на Донбасі, то формально ми відходимо від поняття сепаратизм в діях посібників Кремля та маємо справу з відкритим колабораціонізмом. Із проголошенням Захарченком «Малоросії» Росія остаточно стала стороною конфлікту.


Заява Захарченка свідчить про прагнення Росії та її маріонеткових утворень на Донбасі вийти з Мінського процесу. Це дуже важливо з точки зору міжнародного права, адже перший крок виходу з Мінських угод зроблено саме ними. Зрозуміло, що так звана «ДНР» не є легітимним утворенням, повністю підконтрольна та керована з Кремля, тимчасова влада якого не має підтримки навіть серед населення регіону, тому такі заяви мають розглядатися виключно  не як позиція Захарченка, а безпосередньо Кремля.


Це сигнал міжнародній спільноті, що Росія не здатна виконувати будь-які зобов’язання. На мій погляд, такий крок свідчить, швидше, про перехід конфлікту в формат «придністровського», тобто в заморожену фазу. 


Крім того, об’єднання «ДНР» та «ЛНР» під Донецьком призведе до жорсткого конфлікту між «елітами» цих утворень в політологічному контексті цього терміну.


Крок Кремля напередодні засідання в «нормандському форматі» дає нам усі підстави для того, щоб піднімати питання про залучення США до переговорів та вимог щодо посилення санкцій проти Росії.


Ігор МОСІЙЧУК, фракція Радикальної партії:
— Схоже, у ФСБ РФ проблеми з креативом, а в Захарченка — із психікою. Після провалу проекту «Новоросія» ФСБ розпочинає проект «Малоросія». Кінець буде той само. Безславні виродки Захарченко і К закінчать або на лаві підсудних, або, найпевніше, у скотомогильнику. Психічні розлади цій публіці уникнути відповідальності не допоможуть.


Антон ГЕРАЩЕНКО, фракція «Народного фронту»:
— 18 березня 2018 року в Росії відбудуться чергові вибори Президента. Головний кандидат від влади загальновідомий — це Володимир Путін. Будуть й інші — Олексій Навальний, можливо, Гіркін. Якщо доживе, звичайно.
Очевидно, що тема майбутнього українського Донбасу, окупованого внаслідок російської агресії, буде однією з головних тем виборчої кампанії.


Гіркін та інші ультраправі російські маргінальні діячі привселюдно й агресивно критикують Путіна за те, що він не завершив повного розгрому української хунти і не приєднав до Росії частину окупованого Донбасу на правах ще одного суб’єкта федерації, як Крим.


Передбачаючи це, політтехнологи Кремля розробили план із ребрендингу проекту «Ново-Малоросія», який і озвучила їх розмовляюча собачка Захарченко-Шаріков.


Ніякого іншого підґрунтя в цій безглуздій заяві, крім початку чергової піар-компанії з одурманення свідомості нещасних росіян перед президентськими виборами, немає.


І Крим і Донбас — це Україна. А вкрадене в нас доведеться повернути! У мене щодо цього немає сумнівів.


Олексій РЯБЧИН, фракція «Батьківщини»:
— Бурхлива реакція високопоставлених суб’єктів української політики на висловлювання об’єктів російської політики показала, наскільки в нас сильна інформаційна вразливість навіть на четвертому році війни.

Висловлюванням ватажка бойовиків щодо створення «держави Малоросія» приділили занадто багато уваги, тим самим допомагаючи рознести цю інформацію та підвищуючи її статус. Простої заяви від начальника департаменту інформаційної політики будь-якого з відповідних міністерств вистачило б сповна. Прикладом для наших високопосадовців може стати відповідь США: «Держдеп стурбований заявою про створення «Малоросії», але не вважає цю подію гідною коментарів».


Підготувала Анна ШЕВЧЕНКО.