Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) вітає ініціативу Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин щодо формування конкурсної комісії за участі представників української правозахисної спільноти під час обрання нового Омбудсмена. Про це йдеться в листі першого заступника директора БДІПЛ Катаржини Гардапхадзе до голови комітету Григорія Немирі.


У листі також зазначається, що «у відповідності зі своїм мандатом Бюро демократичних інститутів і прав людини продовжує проводити моніторинг подій в Україні стосовно цього важливого призначення. Також БДІПЛ готове підтримати комітет у його ініціативі щодо приведення закону про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у відповідність до Паризьких принципів».


Перший заступник директора БДІПЛ нагадала, що в Паризьких принципах наголошується на необхідності «процедури, яка передбачає всі необхідні гарантії забезпечення плюралістичного представництва громадських сил» в обранні і призначенні органу з прийняття рішень національної інституції з прав людини (НІПЛ).


У цьому зв’язку Катаржина Гардапхадзе закликала владні інституції дотримуватися послідовності законодавчого процесу в ухваленні будь-яких поправок до відповідного законодавства.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.