Попри заборону Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та навіть рішення Київради, у столиці в буферній зоні триває незаконне будівництво багатоповерхівок із підземними паркінгами, які не лише плюндрують архітектурне середовище, а й фізично загрожують пам’яткам історії і навіть Києво-Печерській Лаврі та Софії Київській.

 

Ольга Балицька — депутат Київради; Марина Соловйова — голова ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива»; Ірина Нікіфорова — член Колегії Головної Ради УТОПІК; Ігор Луценко — народний депутат України (зліва направо).

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.


З 2 по 12 липня у Кракові (Польща) на 41-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО представники громадськості привернули міжнародну спільноту до проблем забудови у буферній зоні Києва. Неурядові організації презентували відеоролик про зазіхання бетонних «монстрів» на Лавру та Софію. Проте віз і нині там — забудовники грубо порушують правила будівництва у центрі, де висотність не повинна перевищувати вже існуючі споруди.


Лейпцігська, 15, О. Гончара, 17—23, Десятинний провулок, 2 та інші адреси — навіть незважаючи на мораторій Київради, будівництво багатоповерхівок досі не припинено. Нещодавно поблизу Лаври з’явився ще один новий фундамент. Активістам вдалося лише добитися знесення кількох «зайвих» поверхів. Тож небезпідставно народні депутати та громадськість підозрюють у корупції високих чиновників.


Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Ігор Луценко відзначив, що представники ЮНЕСКО щороку приїздять в Україну вивчати ситуацію з пам’ятками всесвітньої спадщини, а Україна регулярно звітує про стан виконання зобов’язань. Такий звіт публікується на офіційному сайті ЮНЕСКО. Однак депутат викрив дещо цікаве: в україномовній версії сайту, розміщеній на сайті Мінкультури, — один текст, а англомовний текст — дещо інший. З українського варіанта зник абзац про незаконну забудову в історичному центрі Києва, зокрема, біля Софії, що триває вже вісім років. «Це є спроба свідомої маніпуляції з боку чиновників Мінкультури», — заявив Ігор Луценко на прес-конференції. І повідомив, що звернувся до правоохоронних органів — прокуратури Києва — із заявою про злочин.


Зареєстровано кримінальне провадження, але досі — жодної реакції. «Звертаюся до міністра культури Євгена Нищука — у його міністерстві відбуваються відверто корупційні дії, — додав І. Луценко. — Необхідно визначити, хто ж із посадовців Мінкультури підробив документи».


Депутат Київради Ольга Балицька, голова Тимчасової контрольної комісії з вирішення питання будівництва по Гончара, 17—23 відзначила, що ця будівля (поблизу Софії) запланована забудовником заввишки 41 метр. Тоді як за висновком Спілки архітекторів України, висотність новобудов у центрі не повинна перевищувати 12 метрів. Сесія Київради підтримала рішення, що висотність цієї споруди не може перевищувати 27 метрів, тобто сім поверхів. Наразі будівництво заморожене, однак його подальша доля невідома. Принаймні зносити бетонний «скелет» ніхто не збирається. О. Балицька також розповіла, що висотність будівлі не була погоджена з ІМО (історико-містобудівні обґрунтування, затверджені столичною владою). «Комісія ще понад рік тому подала заяву про злочин до прокуратури Києва, але жодного розслідування чи слідчих дій відтоді не проводилося», — сказала депутат.


Голова ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марина Соловйова висловила припущення, що забудовники намагаються «домовитися» і з українськими політиками та високопосадовцями, і вже навіть із фахівцями ЮНЕСКО, щоб скасувати рішення про незаконне будівництво. Громадськість прагне зупинити незаконну забудову через розголос у ЗМІ та протестні акції.

Коментар

Ігор ЛУЦЕНКО, голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції:


— Чиновники вже в нинішній владі безпосередньо блокують процес реалізації наших зобов’язань перед світовим співтовариством щодо охорони культурної спадщини. У буферній зоні триває нове будівництво — на Лейпцігській, на 14 поверхів, комунальним підприємством «Київміськбуд». Плюс залишається проблема зі старими будівництвами, які, на думку експертів ЮНЕСКО, треба корегувати в плані поверховості — Кловський, 7а, Різницька, 1 і Гончара, 17—23. Ніхто сьогодні не перешкоджає з точки зору законодавства їх зносити. Треба сходити в суди, отримати відповідні рішення і домовлятися із забудовниками, коли приходити людям із молотками. Але цього ніхто не хоче робити. Позиція Тетяни Мазур (заступник міністра культури. — Ред.) — що не міністерство має займатися охороною культурної спадщини всесвітнього значення, а невідомо хто. Чиновники просто уникають відповідальності. Хоча завдяки зусиллям активістів у Києві було знесено ресторан на Набережній, бізнес-центр «Троїцький» біля НСК «Олімпійський», зменшено поверховість будівлі в Музейному провулку.

Забудовник — Інвестиційно-будівельна група — активно намагається залучити в «долю» тих людей, які мають вплив на адміністрацію Президента, так само, як вони діяли за попередньої влади, — запропонували долю в будівництві, щоб вирішили їхні проблеми. Зараз діють абсолютно за такою ж схемою. Проблема корупції в будівельній галузі загалом глобальна — це бездіяльність Мінкультури та міської адміністрації, політичні та бізнесові зв’язки з рядом забудовників, котрі здійснюють діяльність в історичному центрі.