За останні три роки смертність від ботулізму зросла втричі. А препарати для лікування хворих вчасно не доставляються в регіони. Найбільше постраждалих у Києві та Вінницькій, Запорізькій, Київській, Львівській, Хмельницькій, Чернігівській областях. Про це йшлося на вчорашній прес-конференції на тему: «Нові смерті від ботулізму — наслідок системного явища» за участі голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець та експертів.
З огляду на це голова профільного парламентського комітету просить Президента, Прем’єр-міністра, Раду національної безпеки і оборони негайно скликати нараду, оскільки ця проблема вийшла за межі профільного міністерства.
За словами О. Богомолець, Міністерство охорони здоров’я не виконує свої повноваження і не реагує на звернення професійної спільноти. Ще одним наслідком, зазначила парламентарій, є знищення старих систем. Під лозунгом боротьби з корупцією ліквідовано санстанцію. І альтернативи їй немає.
«Міністерство тримає гуманітарну допомогу в центрі, не передаючи в області. Сироватка в регіонах має бути за кілька годин від ураженої людини», — сказала голова комітету.
«Можна знайти важелі впливу і заборонити продавати неякісну продукцію, а також пояснювати, що треба робити в разі отруєння. Існує механізм, як доставити вакцину в регіони, щоб зменшити смертність. Тобто всі інструменти у виконавчої влади є», — наголосила народний депутат. Водночас Ольга Богомолець зауважила, що сьогодні не існує законодавчої проблеми з реєстрацією і ввезенням в Україну вакцини.
Основні симптоми ботулізму — порушення зору, слабкість потиличних м’язів, мінімально емоційне обличчя, важко ковтати і висовувати язик, зміна тембру голосу.
Голова Державної служби з питань безпеки та якості харчових продуктів Володимир Лапа зазначив, що причиною захворюваності на ботулізм частково є рибна продукція промислового виробництва, зокрема, виробник ФОП Меркулов, постачальник ТОВ «Чудо-юдо» (місто Світловодськ Кіровоградської області). Уже зупинено виробництво і складено протоколи про адміністративні правопорушення.

Сергій МЕЛЬНИК.