«Стентування для хворих на інфаркт міокарда дуже дороге, та ще й стенти не завжди є в наявності. Чи збирається влада допомагати таким громадянам? Що планує робити?»

Валерій КАЛІНІЧЕНКО.

Київська область.

 

Заступник міністра охорони здоров’я Олександр ЛІНЧЕВСЬКИЙ:

— Невідкладне стентування пацієнтів з інфарктом міокарда в Україні буде безплатним. Цьогоріч уже придбали 10,5 тисячі стентів, що на третину більше, ніж 2015-го. Вони значно кращої якості. Під час закупівель міжнародним організаціям вдалося заощадити половину виділених коштів, за які додатково зможемо придбати приблизно таку само кількість стентів.
Відповідна продукція буде передана до 13 лікарень, де проводять кардіохірургічні операції. Однією з основних вимог до клінік є наявність не лише ангіографів, а й досвіду та умов для проведення екстрених стентувань. Щоб справді вчасно та якісно надати пацієнтам із гострим інфарктом міокарда необхідну медичну допомогу, такі заклади охорони здоров’я мають працювати цілодобово, мати навчених лікарів та реанімаційні відділення для інфарктних пацієнтів. Новий порядок розподілу стентів дасть змогу максимально ефективно використовувати державні кошти, сприятиме переходу закладів охорони здоров’я на сучасні міжнародні протоколи лікування пацієнтів. У нас для цього є і умови, і можливості.
Ми інформуватимемо про розподіл стентів. Хочемо, щоб пацієнт знав, в якій лікарні може отримати допомогу. Але ще потрібно провести навчальну та організаційну роботу, зокрема, зі «швидкою», протоколами, персоналом тощо. Окремо про це повідомлятимемо. Створюється структура надання допомоги пацієнту з інфарктом міокарда, якої досі не було.

 

Сергій МЕЛЬНИК.