20 липня прокуратура Сумщини повідомила про підозру Юрію Чмирю. Нині він — депутат Сумської обласної ради, але до перемоги Революції Гідності працював заступником глави адміністрації Президента Януковича, а у 2010—2013 роках очолював Сумську облдержадміністрацію. За версією слідства, колишній високопосадовець заявив про втрату паспорта та отримав новий документ, а старий використовував для вчинення юридично значущих нотаріальних дій. Окрім цього, Ю. Чмирь переписав на 20-річну непрацюючу доньку майно та корпоративні права на суму майже 40 мільйонів гривень, до того ж не вказавши її як члена родини в декларації. Тож чинного депутата Сумської облради підозрюють в умисному приховуванні офіційного документа, підробленні та використанні підробленого документа, а також у декларуванні недостовірної інформації.

Кількома тижнями раніше прокуратурою Сумщини було зареєстровано кримінальне провадження стосовно Ю. Чмиря за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Слідчі встановили, що донька колишнього високопосадовця впродовж останніх чотирьох років придбала в Києві 12 квартир, а крім того — ще й три парко-місця. Експерти підрахували, що це нерухоме майно коштує не менш як 50 мільйонів гривень. Пізніше Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що родина 
Ю. Чмиря володіє в Києві навіть не 12, а 14 квартирами, тоді як офіційно задекларовані доходи депутата облради та членів його сім’ї в кілька разів менші.
У столичних помешканнях колишнього високопосадовця провели санкціоновані обшуки. З’ясувалося, що в одній із квартир він мешкає разом із сім’єю, а решту здає в оренду або подобово, або на тривалий час. За клопотанням процесуального керівника на квартири та парко-місця Ю. Чмиря наклали арешт, щоб унеможливити відчуження цієї нерухомості. Під час обшуку в банківських скриньках, зарезервованих колишнім головою Сумської ОДА, знайшли також майже 1,2 мільйона доларів готівкових коштів. Це вдвічі більше, ніж вказав у своїй декларації Ю. Чмирь.
У прокуратурі області запевняють, що «зазначене кримінальне провадження не має жодного політичного підтексту». Ю. Чмирь обраний до Сумської обласної ради восени 2015 року від партії «Відродження». Відбулось уже 14 сесій облради 7-го скликання, але на жодну з них Юрій Павлович не з’явився.
Майже два роки тому у прокуратурі Сумщини відбувся брифінг, де журналістам натякнули на причетність Ю. Чмиря ще й до фінансових зловживань під час кількох масштабних будівництв на території області. Учасникам брифінгу тоді роздали роздруківки із приголомшливими цифрами, але поступово та справа зійшла нанівець. У нинішніх кримінальних провадженнях вона аж ніяк не фігурує.
Колишній голова ОДА переконує, що зазнав тиску з боку влади через позицію своєї політичної сили. «Після того, як партія «Відродження» заявила, що виступає категорично проти вбивчої медичної реформи, проти підвищення пенсійного віку та проти продажу земель, до оселі моєї сім’ї увірвалися з обшуком», — запевнює Ю. Чмирь.

Сумська область.