Футбол. Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 2-й тур.

На знімку: динамівці Дьємерсі Мбокані (ліворуч) і Дерліс Гонсалес радіють перемозі.

Фото fcdynamo.kіev.ua.

22 липня. «Верес» — «Олександрія». 0:0. Львів. «Арена Львів». 
1 715 глядачів. Рефері — Микола Балакін (Київська область).
«Чорноморець» — «Сталь». 0:1. Одеса. «Чорноморець». 
4 765 глядачів. Рефері — Сергій Березка (Київська область). Гол: Кузик, 74.
«Шахтар» — «Динамо». 0:1. Гол: Мбокані, 46.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кривцов, Ракицький, Ісмаїлі, Патрік (Бланко Лещук, 86), Степаненко (Коваленко, 65), Марлос, Бернард (Дентіньо, 79), Тайсон, Феррейра. Тренер — Паулу Фонсека.
«Динамо»: Коваль, Морозюк, Віда, Хачеріді, Кадар, Ярмоленко, Сидорчук, Шепелєв, Гонсалес (Циганков, 70), Гармаш (Корзун, 80), Мбокані (Бєсєдін, 77). Тренер — Олександр Хацкевич.
Рефері — Юрій Можаровський (Львів).
Харків. «Металіст». 14 168 глядачів. 32 градуси.
23 липня. «Карпати» — «Ворскла». 1:3. Львів. «Україна». 
6 893 глядачі. Рефері — Ігор Пасхал (Херсон). Голи: Рібас, 17 — Коломоєць, 5, Шарпар, 49, Одарюк, 90+1.
«Зірка» — «Олімпік». 0:0. Кропивницький. «Зірка». 2 542 глядачі. Рефері — Анатолій Абдула (Харків).
«Зоря» — «Маріуполь». 1:1. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 
1 700 глядачів. Рефері — Олександр Дердо (Чорноморськ). Голи: Опанасенко, 70 — Яворський, 16.
У турнірі визначилися два лідери. І якщо ця роль для киян не є незвичною, то «Сталь» приємно дивує. Адже клуб із Кам’янського, до якого вдома ставляться, м’яко кажучи, не по-батьківськи, змушений, мов сирота, всі матчі грати на чужих аренах. Але цей прикрий факт поки що не впливає на завзяття футболістів «Сталі». Вони виграли обидва матчі на старті нового чемпіонату.
Але, зрозуміло, в центрі уваги була зустріч фаворитів у Харкові. Це матч гідних суперників. Було багато гострої боротьби на високих швидкостях і цікавого футболу. Команди, зокрема, обмінялися влученнями в поперечину.
Динамівці, либонь, сумлінно провели аналіз помилок у програному матчі за Суперкубок. Тому до цієї зустрічі підійшли психологічно налаштованішими на боротьбу, ніж суперник. Кияни грамотно діяли в обороні й агресивно в атаці.
Долю зустрічі вирішив удар головою Дьємерсі Мбокані після флангової передачі Дениса Гармаша. Конголезець виграв позицію у Сергія Кривцова, діяв блискавично і майстерно. Не дарма його за шикарне вміння грати головою вважають королем повітря.
— Гол Мбокані — не якась заготовка, а клас нападника, — сказав після зустрічі Андрій Ярмоленко. — У першому таймі у нього майже не було моментів, хоч він постійно чіплявся за м’ячі. Клас нападника в цьому і виявляється: він чекав свого шансу й скористався ним, і тепер ми веземо три очки додому. Я вітаю наше місто і наших уболівальників.

***

Тренеру «Динамо» Олександру Хацкевичу не сподобалося суддівство протягом останніх 15 хвилин зустрічі. Досить несподівано на цю заяву відреагував його донецький колега Паулу Фонсека, котрий кілька разів дуже емоційно розмовляв із четвертим арбітром і самим Юрієм Можаровським. Але своїми словами він ще раз підтвердив свою вихованість і, якщо хочете, благородство.
— Це думка наставника «Динамо», яку я поважаю і не коментую, — сказав португальський фахівець. — Зрозуміло, що арбітр може зробити одну-дві помилки протягом поєдинку. Мушу бути щирим, сьогодні ми поступилися не через суддівство. Коли відчуваю, що є якісь помилкові дії з боку арбітрів, то завжди кажу про них. Якщо суддя правильно діє і не приносить перемогу якійсь команді, можу лише привітати його з відмінною роботою, як і суперника.

***

Тепер «Динамо» має скласти новий складний іспит. Завтра на НСК «Олімпійський» у Києві воно в першому матчі третього відбірного раунду Ліги чемпіонів (початок о 19:30) приймає непростого суперника — швейцарський клуб «Янг Бойз» (Берн). До речі, цей клуб у попередньому європейському чемпіонському турнірі вибив із боротьби «Шахтар».

В Н П М О
1. «Динамо» 2 0 0 3 — 1 6
2. «Сталь» 2 0 0 2 — 0 6
3. «Олімпік» 1 1 0 2 — 0 4
4. «Шахтар» 1 0 1 3 — 1 3
5. «Ворскла» 1 0 1 3 — 4 3
6. «Зірка» 0 2 0 1 — 1 2
7. «Маріуполь» 0 2 0 1 — 1 2
8. «Верес» 0 2 0 0 — 0 2
9. «Зоря» 0 1 1 1 — 2 1
10. «Карпати» 0 1 1 2 — 4 1
11. «Олександрія» 0 1 1 0 — 2 1
12. «Чорноморець» 0 0 2 1 — 3 0