У Верховній Раді зареєстровано законопроект про міські агломерації. Цей документ підписали парламентарії п’яти фракцій та позафракційні. Проект закону визначає поняття міської агломерації (МА — зосередження міст та інших населених пунктів на певній території), умови та процедуру її формування, а також принципи діяльності. Відповідно до законопроекту, створити об’єднання можна мінімум із трьох громад, крім міста-центру агломерації, населення якого має бути не менше 100 тисяч осіб. Їх рада формуватиметься на паритетних засадах мінімум із двох представників громад (голова і уповноважені депутати відповідних місцевих рад). Голова ради — міський голова центру МА.

 

Крім того, проект закону визначає форми та види державного стимулювання формування міських агломерацій, (інформаційне, методичне та фінансове). Заохочуватимуть субвенціями, аби розвивати житлово-комунальну, інженерну та дорожньо-транспортну інфраструктури. А ще подаватимуть проекти, щоб фінансувати з коштів Державного фонду регіонального розвитку.


Законопроект також вносить зміни в Земельний кодекс, закони про місцеве самоврядування, про співробітництво територіальних громад, про регулювання містобудівної діяльності, про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Реалізація проекту закону не потребує додаткових витрат із державного бюджету, крім затвердження субвенції на розвиток житлово-комунальної, інженерної та дорожньо-транспортної інфраструктури міської агломерації.


У пояснювальній записці йдеться, що, приміром США, Канада, Франція давно запровадили терміни «агломерація» і «міська агломерація» у своє законодавче поле. Вони активно підтримують формування агломерацій, аби підвищити конкурентоспроможність та зростання економіки. Відтак, на переконання авторів, ухвалення та реалізація законопроекту створять умови для економічного зростання регіонів та залучать їх до міжмуніципального співробітництва.


За словами співавтора документа Любомира Зубача (фракція «Самопоміч»), робота над підготовкою документа тривала понад рік. «Далі нас чекає важливий етап роз’яснювальної та просвітницької роботи, що забезпечить прийняття закону у найближчому майбутньому. Адже цей закон справді потрібен для держави, яка повинна використовувати потенціал великих міст для економічного та інфраструктурного розвитку всієї країни», —  наголосив народний депутат.