22 липня 2017 року пішов із життя академік НАН України Костянтин Меркурійович СИТНИК

 


Наукова спільнота України зазнала важкої втрати — 22 липня 2017 року на 92-му році життя перестало битися серце видатного вченого-ботаніка і фізіолога рослин, визначного організатора науки, громадського та політичного діяча, радника Президії НАН України, лауреата Державної премії СРСР та УРСР в галузі науки і техніки, академіка НАН України СИТНИКА Костянтина Меркурійовича.


Костянтин Меркурійович Ситник — народився 3 червня 1926 р. у м. Луганську. Після закінчення у 1949 р. Луганського педагогічного інституту ім. Т. Г. Шевченка розпочав свою трудову діяльність на посаді асистента цього інституту, а з 1950 р. його життя нерозривно пов’язане з Національною академією наук України і з Інститутом ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, де він пройшов трудовий шлях від аспіранта до директора, від кандидата наук до академіка.


К. М. Ситник був ученим із широким кругозором. Фізіолог за фахом, він зробив вагомий внесок у розробку вчення про фітогормони. Запропонувавши системний рівень пізнання внутрішньої організації ростових процесів рослин, Костянтин Меркурійович разом із колегами здійснив дослідження фітогормональної регуляції процесів життєдіяльності кореня, листка та стебла із застосуванням найсучасніших методів електронної мікроскопії та цитохімії. Він стояв біля витоків народження в Україні принципово нової галузі біології - інженерної ботаніки. Під його керівництвом розроблено ряд теоретичних положень клітинної генетичної інженерії рослин. Відкриття двобатьківського успадкування цитоплазматичних генів стало одним з найвидатніших досягнень вітчизняної науки та відкрило перспективи створення генетично нових організмів.


Наукова діяльність К. М. Ситника багато років була пов’язана також з питаннями космічної біології. Завдяки йому в Академії було організовано комплексні дослідження впливу факторів космічного польоту на ріст, розвиток та життєдіяльність прокаріотичних та еукаріотичних організмів.


К. М. Ситник був також талановитим організатором наукових досліджень. Вдало і гармонійно поєднуючи наукову роботу з науково-організаційною, він, як академік-секретар Відділення загальної біології, віце-президент, член Президії НАН України, активно розбудовував вітчизняну науку, сприяв відкриттю наукових центрів Академії у Львові, Донецьку, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, турбувався про соціальну захищеність та добробут наукових працівників.


Тривалий час Костянтин Меркурійович працював у Верховній Раді УРСР та України, а також був Головою Верховної Ради УРСР Х скликання.


За визначну наукову, політичну та громадську діяльність Костянтин Меркурійович був нагороджений численними державними нагородами.


Прощання з академіком НАН України К. М. Ситником відбудеться 25 липня 2017 року в приміщенні Великого конференц-залу НАН України (м. Київ, вул. Володимирська, 55). Орієнтовний час початку громадянської панахиди — 11.00.


Президія НАН України. Відділення загальної біології НАН України.