На засіданнях Комітету з питань бюджету під час шостої сесії розглянуто 757 питань. За цей період (станом на 10.07.2017 р.) на розгляд до комітету надійшло 59 законопроектів, за якими комітет визначено головним, і 723 законопроекти для надання висновків щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, а також 90 проектів постанов.


Упродовж роботи сесії комітетом підготовлено на розгляд Верховної Ради 17 законопроектів, за якими комітет визначено головним, з них сім прийнято як закони. А саме: чотири закони про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», три закони про внесення змін до Бюджетного кодексу України.

 

Кабінет Міністрів України з метою здійснення заходів із запровадження середньострокового бюджетного планування подав на розгляд Верховної Ради України проект Основних напрямів бюджетної політики на 2018—2020 роки (ОНБП). На засіданні Комітету з питань бюджету 21 червня 2017 року попередньо заслухано презентацію цього документа.


До проекту ОНБП надійшло 285 пропозицій від 16 народних депутатів України. Беручи до уваги зауваження та застереження до поданого урядом проекту ОНБП-2018—2020 (насамперед щодо його змісту і структури, реалістичності та обґрунтованості передбачених показників) та за відсутності нормативно-правового і методологічного забезпечення середньострокового бюджетного планування, у комітеті підготовлено проект постанови, в якому пропонується взяти до відома урядовий проект ОНБП-2018—2020. Комітету з питань бюджету направити пропозиції народних депутатів України та комітетів Верховної Ради України щодо цього проекту до Кабінету Міністрів України для опрацювання та можливого врахування при підготовці законопроекту про державний бюджет на 2018 рік.


Упродовж шостої сесії комітет плідно співпрацював з Рахунковою палатою, використовуючи її матеріали, висновки та інформації при проведенні оцінки показників державного та місцевих бюджетів на стадії їх формування та виконання. Загалом від комітету направлено відповідні звернення до Кабінету Міністрів, галузевих міністерств та органів місцевої влади і місцевого самоврядування щодо вжиття заходів з усунення виявлених Рахунковою палатою недоліків і порушень (станом на 12.07.2017 р. — 37 листів).


При цьому, комітет на своєму засіданні у червні цього року розглядав висновки Рахункової палати про стан виконання закону про Державний бюджет України на 2017 рік у першому кварталі разом з інформацією щодо виконання державного бюджету в 2017 році. Під час розгляду такого питання за участю Рахункової палати та Міністерства фінансів було звернено увагу на окремі недоліки при виконанні державного бюджету протягом звітного періоду, у зв’язку з чим комітет направляв уряду рекомендації щодо врегулювання наявних проблем і усунення недоліків у процесі виконання бюджету.


Комітетом було оголошено повторний конкурс на зайняття посад членів Рахункової палати для призначення нового складу Рахункової палати (з 19 травня до 19 червня 2017 року). Наразі у комітеті проведено попередні заходи щодо повторного конкурсу на зайняття посад членів Рахункової палати, зокрема, забезпечено оприлюднення інформації про кандидатів на офіційних веб-сайтах Верховної Ради України і Комітету з питань бюджету та направлення в установленому порядку відповідних документів для проведення спеціальної перевірки, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».


На виконання статей 27 і 109 Бюджетного кодексу та статті 93 Регламенту Верховної Ради комітетом здійснено експертизу 601 законопроекту щодо їх впливу на показники бюджетів та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, за наслідками чого надано відповідні висновки профільним комітетам. При цьому до 31 законопроекту надано пропозиції з приведення їх у відповідність до бюджетного законодавства.


У полі зору комітету постійно перебували питання контролю за дотриманням бюджетного законодавства та ефективним використанням коштів державного бюджету головними розпорядниками, про що останні періодично звітували на засіданнях комітету.


Також комітетом було заслухано інформацію Міністерства фінансів щодо урядового звіту про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2016 році в частині здійснених урядом заходів з бюджетної реформи, податкової реформи та реформування Державної фіскальної служби. Виходячи з предметів відання Комітету з питань бюджету, звіт уряду розглядався комітетом насамперед через «призму» бюджетного процесу (зокрема, в частині затвердження та виконання державного бюджету).


За ініціативи Світового банку комітетом було заслухано інформацію щодо презентації бачення пенсійної реформи в Україні. Експертом від Світового банку було окреслено головні проблеми в пенсійному забезпеченні та запропоновано комплекс дій для реформування пенсійної системи.


Протягом шостої сесії комітет провів три виїзні засідання, заслухавши та обговоривши актуальні питання забезпечення соціально-економічного розвитку в умовах бюджетної децентралізації: 19 травня у Краматорську Донецької області, 7 липня у Сєверодонецьку Луганської області, 14 липня у Чернівцях. За наслідками вивчених проблем і здійснених заходів у 2017 році члени комітету виступили з низкою законодавчих ініціатив, зокрема, щодо сприяння соціально-економічному розвитку регіонів, формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, покращення фінансового забезпечення дорожнього господарства, реалізації державних інвестиційних проектів тощо.


У комітеті за звітний період опрацьовано 2492 звернення, листів, пропозицій, висновків та іншої кореспонденції.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.