Національний заповідник "Хортицю" -- гордість та окрасу Запорізького краю -- навмисне намагаються спотворити невідомі вандали. В цьому впевнений генеральний директор заповідника Максим Остапенко.

 

Фото
Віктора Кривоносова.

 

Як розповів він в інтерв'ю "Голосу України", в 2017 році кількість пожеж на острові, за інформацією представників ДСНС, зросла, порівняно з минулим роком, удвічі. І це не враховуючи випадків, коли із загоряннями співробітники заповіднику упорались самостійно.

 

-- Ми майже впевнені в тому, що це не випадковість і не лише людська недбалість, а свідомі дії, щоб у такий спосіб максимально спотворити нашу національну пам'ятку, яка була й залишається священною для багатьох поколінь українців, зробити Хортицю непривабливою напередодні Дня незалежності. Я сприймаю це саме так, адже це відбувається також 3 розпал туристичного сезону, -- каже Максим Остапенко. -- Лише минулої неділі на острові було сім підпалів, минулої суботи -- два. Враховуючи навіть дощові періоди, з початку місяця було вже близько 30 підпалів, що свідчить про те, що це явно невипадкові дії. Хоча, безумовно, частина загорять є результатом недбалості відвідувачів Хортиці.

 

-- Ви вважаєте, що це комусь вигідно? Для чого взагалі може піднятись рука на свідомий підпал?

 

-- Варіантів може бути багато -- починаючи від свідомих провокацій представників антиукраїнських сил, закінчуючи людьми, хворими на піроманію. Тому допоки не буде зафіксовано хто і як робив ці підпали, можна уявляти різні формати. Єдине, зараз треба зробити рішучі кроки для того, щоб унеможливити чи принаймні зменшити можливість подальшої ескалації проблеми.

 

-- Чи були випадки, коли від вогню постраждали історичні пам'ятки, яких на Хортиці досить багато?

 

-- У нас був дуже серйозний підпал 8 червня, коли в районі Історико-культурного комплексу "Запорозька Січ" великою смугою в 200 метрів з вітряного боку було зроблено підпал, і вогонь дуже швидко прямував на комплекс, причому з того боку, де дуже незручний рельєф, і якби вогонь дістався "місця призначення", комплекс міг би постраждати досить серйозно (він побудований переважно з дерева. -- Авт.).

 

Зараз по області оголошено 5-й -- найвищий -- клас пожежної небезпеки, тому ми всі постійно чергуємо, але від умисних підпалів убезпечитися досить складно. Прикладом може слугувати пожежа, яка сталася в ніч з минулої п'ятниці на суботу, коли в центральній частині острову підпалили склад сіна, розташований поряд із конюшнями кінної міліції та кінноспортивного клубу. Докази умисного підпалу на місці були наявні. Згоріло близько 60 тонн свіжого сіна, 4 екіпажі рятувальників гасили пожежу до 3-ї ночі. На щастя, тварини та люди не постраждали.

 

-- Які кроки вже зроблені для запобігання новим пожежам?

 

-- У нас уже відбулися наради і з представниками ГУ ДСНС, які цього року допомагають дуже сильно і скоординовані з нашими службами. В заповіднику також працює екіпірована та добре підготовлена пожежна дружина. Її завдання -- максимально зорієнтувати вогнеборців і вивести їх на місце загоряння для швидкого реагування. Від цього залежить, насамперед, масштаб пожежі, бо ці дорогоцінні хвилини визначають, як далі розвиватиметься ситуація. Наші співробітники також прибувають на місце пожежі. З одного боку, вони також долучаються до гасіння, з другого -- їх завдання полягає в тому, щоб максимально локалізувати й не дати розповсюдитися вогню далі, особливо коли він рухається до стратегічно важливих об'єктів.

 

Поліція також підсилює патрулювання у вихідні дні на Хортиці, ми вже офіційно звернулися і до Міністерства культури з інформацією про підпали, і до Запорізької облдержадміністрації. Отримали обіцянку від голови ОДА Костянтина Бриля порушити питання щодо підсилення патрулювання заповіднику додатковими силами правоохоронних органів та Нацгвардією.

 

Якщо ситуація не зміниться, унікальну природу Хортиці можуть знищити за один сезон, тому треба максимально координувати свої сили та долучати всі можливі ресурси.

 

Підготувала Ольга КОШКАЛДА.

 

Запоріжжя.

 

Голос України