Економіка України працює стабільно й прогнозовано та увійде в осінній період цілком спокійно — без зростання цін на ресурси, зокрема, на газ. Про це в ефірі «5 каналу» повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він підкреслив, що, незважаючи на перерву в роботі парламенту, уряд і всі урядові служби та оперативні штаби працюють.


«Ми готуємося до зими, накопичуємо необхідні запаси для того, щоб м’яко увійти в опалювальний сезон. Штаб працює, всі на місцях працюють, — сказав глава уряду. — Ми не очікуємо підвищення ціни на газ. Ціни залишатимуться у природних коливаннях ціни відповідно до інфляційних процесів, у тому числі. Тому якихось різких змін у ціноутворенні не відбудеться».


Говорячи про тарифи, глава уряду нагадав, що це — парафія незалежної Національної комісії з регулювання ринку електроенергії та житлово-комунальних послуг, проте об’єктивних причин для зростання вартості послуг «теж немає».

Водночас Володимир Гройсман нагадав, що з приходом осені значні сподівання покладаються на Верховну Раду, де перебувають законопроекти з пенсійної, медичної та освітньої реформ. Їх потрібно розглядати та ухвалювати в першу чергу.


Пенсії. Остаточне ухвалення вже напрацьованих та запропонованих урядом законопроектів щодо пенсійної реформи дасть змогу осучаснити пенсії 9 млн. пенсіонерів, а згодом й військовим пенсіонерам, скасувати оподаткування пенсій, знизити дефіцит бюджету Пенсійного фонду до мінімальних показників, а також перейти до розроблення моделі роботи наступного — накопичувального рівня пенсійного забезпечення.


Медицина. Ключова модель запропонованої урядом медичної реформи полягає в зміні фінансування галузі та підвищенні якості медичної послуги, коли держава інвестує кошти не в стіни лікарень, а в кваліфікацію лікаря та рівень обслуговування громадянина. В цьому переконаний прем’єр.


Він зазначив, що основою фінансової стабільності галузі стане Національна служба здоров’я, яка працює в усіх країнах світу за принципами казначейства. Не менш важливо, на думку прем’єра, — долучити місцеву владу до процесів фінансування галузі.


Освіта. Реформа освіти — одна з фундаментальних змін, яка не може зачекати і яку треба розпочинати вже сьогодні, якщо хочемо отримати результати через 12 років, сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він повідомив, що освітня реформа торкається всіх сфер життя дитини — від дитячого садка до вищого навчального закладу, який дає фундаментальні знання.


Земля. Опрацювання моделі обігу земель в Україні — надчутливе питання, яке потребує ретельного обговорення й залучення широкого кола громадськості. Проте ключова мета реформи — відродження села та фермерства в Україні, зазначив Володимир Гройсман. Він ще раз підкреслив, що виступає категорично проти продажу землі іноземцям та продажу землі великим агрохолдингам. «Я пропоную відродити українське фермерство», — сказав Володимир Гройсман.