Платні дороги є в більшості європейських країн, а також Білорусі, Росії та Молдові. У деяких державах проїзд безкоштовний для легкових автомобілів з місцевими номерами, але платний для іноземців і вантажівок. В Україні говорять про будівництво концесійних доріг уже багато років і лише на минулому тижні парламентарії зареєстрували відповідний законопроект (№ 6766), який передбачає внесення змін до низки законодавчих актів. Автори документа — народні депутати від фракції «Блок Петра Порошенка» Олександр Урбанський, Борис Козир, Дмитро Андрієвський, Юрій Соловей, Ігор Кононенко і від фракції «Народний фронт» Павло Унгурян.


Згідно з проектом закону, держава на умовах концесії передаватиме для будівництва і експлуатації тільки нові дороги державного значення. Рішення про проведення відповідного конкурсу за урядом. Також Кабмін визначатиме максимальний розмір плати за разовий проїзд, а платежі зараховуватимуться до Державного бюджету. Дороги будуть платними, якщо їх реконструюють і буде альтернативний проїзд безкоштовною трасою. Але є винятки. Приміром, якщо половину дороги водій їхатиме через мости і тунелі.


У період будівництва концесійних трас органам виконавчої влади забороняється передавати землю, на якій ведуться роботи, у власність чи користування громадянам або юридичним особам. У разі, якщо відчужується частина ділянки для будівництва, капітального ремонту, реконструкції та обслуговування доріг, мостів, естакад і об’єктів, необхідних для їх експлуатації, тільки власник розпорядиться як використовувати іншу її площу.


«Будівництво концесійних доріг забезпечить баланс інтересів між державою і приватним сектором: Україна отримає якісні автомагістралі, а інвестори — можливість реалізації додаткових проектів», — зазначають автори законопроекту.


Раніше керівник «Укравтодору» Славомір Новак заявляв про те, що першою концесійною дорогою може бути частина міжнародного коридору Gо Hіghway — автомобільна траса Краковець — Львів. Другим проектом може бути автомобільна магістраль Київ — Біла Церква. Проте для реалізації таких планів, за його словами, потрібні зміни законодавства про концесію.
 

Довідково

Концесія — договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об’єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію іншим країнам, іноземним фірмам, приватним особам.