Увечері 24 липня в Дніпрі біля кафе «Дом» на проспекті Гагаріна стався інцидент із застосуванням автоматичної зброї, у результаті якого дві особи загинули, четверо дістали поранення різного ступеня важкості. Таке нейтральне трактування цієї трагічної події. Слід зазначити, що повідомлення й коментарі представників поліції (назвемо це офіційною версією) за фактом стрілянини в центрі Дніпра за добу кілька разів змінювалися.


А вчора зранку на сторінці ГУ Нацполіції Дніпропетровської області у Фейсбуці з’явилося повідомлення: «За фактом стрілянини 24 липня о 20.00 у Дніпрі слідчим управлінням ГУ НП у Дніпропетровській області розпочато кримінальне провадження за п. 1 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (навмисне вбивство)».


Паралельно з поліцією в ситуації за гарячими слідами розбиралися журналісти. У ніч на вівторок Юрій Бутусов досить детально виклав на «Цензор.НЕТ» наявні в нього факти кривавого розстрілу, як з’ясувалося, групи ветеранів АТО. За його інформацією, на місці події загинув Олексій Вагнер, колишній воїн-доброволець 20-го мотопіхотного батальйону 93-ї бригади, учасник зіткнень із бандитськими угрупованнями 9 травня в Дніпрі. Екс-боєць 11-го мотопіхотного батальйону 59-ї бригади Максим Іващук дістав важке поранення й помер дорогою до лікарні. Крім того, відомий адвокат, волонтер і колишній доброволець 20-го мотопіхотного батальйону Едмонд Саакян дістав наскрізне поранення в живіт.


Вчора після реанімації в лікарні ім. Мечникова Саакяна перевели до загальної палати і він дав інтерв’ю «Цензор.НЕТ», у якому повідомив: того вечора він разом із друзями й братом Едуардом приїхав у кальянний «ДОМ» у центрі Дніпра на зустріч із партнером брата з будівельного бізнесу, громадянином Ізраїлю Шоломом Нахшоном, щоб владнати їхній конфлікт через останній проект. «Ніщо не віщувало лиха. Нахшон приїхав, з ним було четверо осіб. Ми мирно спілкувалися, навіть сміялися. Обговорювали документи щодо квартири, через яку був конфлікт. Але раптом все змінилося. Зненацька під’їхала група людей, підкріплення, і бандити, яких взяв на зустріч Нахшон, стали поводитися по-іншому, загрозливо», — сказав Едмонд Саакян. За його словами, побачивши у них зброю, він зробив вигляд, що збирається залишити брата одного розбиратися із ситуацією, щоб піти до своєї машини і взяти в багажнику карабін «Вулкан».


«Щойно я спробував взяти до рук зброю, як бандити відкрили вогонь. У мене влучила друга чи третя куля. Вони стріляли упритул. Я відкрив вогонь у відповідь з-за машини. Потім у мене позаду вистрілили із дробовика. Вони підготувалися до нападу, оточили нас, мабуть, припускали, що стрілятимуть. Я не встиг перезарядити «Вулкан» — інакше б ніхто з них не пішов. Усе швидко закінчилося», — пояснив свідок трагедії.