Цього року при формуванні військового бюджету вдалося уникнути пастки «грошей Януковича» і не прив’язувати до тих коштів, як це сталося у 2016-му, виробників озброєння та військової техніки.

Адже тоді на папері конфіскат президента-втікача було враховано і навіть скеровано на фінансування державного оборонного замовлення, а ось реально ці мільйони до казни не потрапили.

 

«Зараз гроші виділено. І їх треба спрямувати на зміцнення нашої оборони: скерувати на збільшення закупівель озброєння для ЗСУ», — констатував заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, голова міжфракційного об’єднання «За розвиток ОПК та авіакосмічної галузі України» Віктор Кривенко під час одного із останніх круглих столів, організованого ГО «Ліга оборонних підприємств України». Він повідомив, що понад 20 мільярдів Януковича «фізично вже є», але уряд не вніс їх у бюджетний розподіл. І якщо це станеться восени, то освоїти ці кошти до кінця року ОПК навряд чи встигне.


Водночас парламентарій висловив сумнів відносно існування чітких намірів Міністерства оборони України щодо переліку видів озброєння та військової техніки (ОВТ), які воно хоче закупити. При цьому пан Кривенко поставив низку риторичних запитань про певні статті бюджету. «Я голосував за зміни до закону про бюджет. Там є хороші речі. Наприклад, 2,5 млрд. грн. спрямовуються у військову сферу. Але я так і не отримав відповіді, на що підуть 953 млн. грн., передбачені для Нацгвардії. Чи це важливіше, ніж оборона? Чому 200 млн. йде на добудову Маріїнського палацу? Чому знову відроджується програма з компенсації частини собівартості підприємствам вуглевидобувної галузі? При тому, що на підприємствах державного сектору ОПК є заборгованості з зарплат. І в цьому винна держава як власник через той менеджмент, який призначено, через ту систему обмежень, які існують», — сказав він.


За словами заступника голови бюджетного парламентського комітету, всі проблемні питання оборонно-промислового сектору перебувають на парламентському контролі. «Ми підготували законопроект з Харківського авіазаводу. На жаль, зараз не вистачає підтримки того ж Укроборонпрому. Аналогічний законопроект є і по «Антонову», — зазначив Кривенко.


На його переконання, потрібна пріоритезація у розподілі грошей по напрямах розвитку ОВТ. Віктор Кривенко звернувся до членів Ліги оборонних підприємств України (а це понад 40 приватних виробників продукції військового і подвійного призначення. — Авт.) з запрошенням приходити на засідання комітету і озвучувати свою позицію щодо розвитку вітчизняного ОПК, а також виступати із законодавчими пропозиціями та ініціативами у цій сфері.

Зокрема, голова міжфракційного об’єднання «За розвиток ОПК та авіакосмічної галузі України» висловив свою позицію відносно болючого для оборонного бізнесу питання ціноутворення на його продукцію: «Якщо держава встановлюватиме (обмежуватиме) відсоток рентабельності приватним підприємствам, то у бізнесу не буде мотивації працювати, і він піде у тінь».


На думку радника генерального директора ДК «Укроборонпром» Сергія Тетерука, питання ціноутворення і рентабельності озброєння вже зайшло в глухий кут через жорстку і одностайну позицію профільного відомства, яке прагне економити скрізь, де це можливо. Про це він заявив під час круглого стола Ліги, передає ІА «Оборонно-промисловий кур’єр». Йдеться про наказ міністра оборони, за яким рівень рентабельності зменшився з 25 до 20 % на власне виробництво приватних компаній, і з 5 до 1% — на покупні комплектуючі. До того ж, як зазначив фахівець, цей наказ позбавив другу сторону договору можливості обговорювати потенціальний прибуток і боротися за відповідні показники.


Експерт вважає, що у секторі ОПК необхідно виходити на ринкові відносини і тендерні прозорі процедури. Нині існуючі проблеми у галузі та у забезпеченні армії з’являються через те, що в країні немає зв’язку між тим, що приймається на озброєння, і тим, що фінансується, зазначив Сергій Тетерук. Так, за Програмою розвитку ОПК на боєприпасне виробництво в цьому році необхідно майже 5 млрд. гривень, а в бюджеті закладено лише 785 мільйонів.