Фракція «Самопоміч» заявляє, що торгівля на крові з окупаційною владою є неприйнятною та нищівною для України. Торгівля з окупантом за рівнем аморальності ідентична до постачання зброї окупаційним військам Росії.


Водночас, йдеться в заяві, лідери Франції та Німеччини наполягають на «відновленні економічної співпраці між непідконтрольними українському уряду територіями та рештою України».


Торгівля з окупованими територіями не здатна зупинити війну, бо вона, природно, посилює окупаційну владу та полегшує Росії утримання окупованих територій, йдеться в заяві. А, отже — полегшує агресору життя.


Фракція «Самопоміч» закликає міжнародних партнерів прийняти правдиву реальність. «Уже три країни пострадянського простору стали жертвами російської агресії — Молдова, Грузія та Україна. Вперше від часів Другої світової війни частина європейської країни була анексована азіатською країною під гаслом «Крим — наш!». Окуповані Росією території на Донеччині та Луганщині повторюють долю окупованих територій Молдови та Грузії. Території безправ’я нищать європейські цінності, так само, як системи залпового вогню російської армії нищать Україну», — апелюють народні депутати.


Фракція «Самопоміч» вимагає прийняття Закону «Про тимчасово окуповану Російською Федерацією територію України», який, зокрема, заборонить торгівлю з окупованими територіями, юридично визнає окупацію та захистить українських солдатів.