Спеціальну програму, яка «зчитує» інформацію про роботу кожного депутата Вінницької міськради, запровадила команда Громадянської мережі ОПОРА за зразком всеукраїнського сервісу, який аналізує роботу народних депутатів.
За словами представника команди Rada4you, експерта Громадянської мережі ОПОРА Григорія Сорочана, новий ресурс надає можливість кожному охочому дізнатися інформацію про те, як працює у міськраді обраний ним депутат. «Скориставшись сервісом https://vіnnytsіa.rada4you.org/, можна ознайомитися із загальною інформацією про кожного депутата, а також отримати аналіз його діяльності у вирішенні тих чи інших питань, — уточнює Григорій Сорочан. — Наприклад, програма підрахує відвідування депутатом засідань ради, дотримання фракційної дисципліни — тобто, як депутат голосує, порівняно з іншими депутатами своєї фракції, навіть визначить «друзів» по кожному з голосувань».
Розробники програми пояснюють, що обробка даних сервісом триватиме приблизно добу після їх публікації на офіційному сайті міської ради. Всю інформацію можна отримати у форматі відкритих даних.
— Вінницька міськрада давно публікує дані про результати голосування депутатів на сесіях, — каже директор департаменту інформаційних технологій міської ради Володимир Романенко. — Це публічна інформація, ознайомитися з нею може будь-хто. Наші партнери з ГМ ОПОРА суттєво розширили інформацію. Тепер, маючи доступ до Інтернету через комп’ютер чи смартфон, можна отримати значно більше даних про кожного народного обранця.
Регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області Наталя Величко зазначає, що електронна новація сприятиме підвищенню рівня відповідальності депутатів перед виборцями. «Такі само локальні онлайн-сервіси, крім Вінниці, запроваджуються у ще чотирьох містах — Харкові, Львові, Миколаєві і Луцьку», — уточнила Н. Величко.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.