Відомо, що для нарахування пенсії потрібно мати мінімальний страховий стаж. Сьогодні для отримання права на пенсію достатньо мати 15 років страхового стажу. Проте в анонсованій українським урядом пенсійній реформі планується його підвищення, і до страхового стажу навіть прив’язують вік, з якого громадяни матимуть право на отримання пенсії. Так, для оформлення пенсії з 60 років необхідно мати 25 років страхового стажу, громадянам, які матимуть страховий стаж до 25 років, пенсію оформлять не раніше досягнення ними 63-річного віку, а тим, у кого страховий стаж буде менш як 15 років, пенсії нараховуватимуть лише з 65 років.


Отже, якщо людина певний час не мала роботи або працювала в Україні чи за кордоном без належного оформлення трудових відносин і не накопичила собі страхового стажу, то його можна купити. Зробити    це можна навіть тепер, не чекаючи затвердження парламентом пенсійної реформи. Якщо стажу бракує, то його можна купити, уклавши договір добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Для цього потрібно звернутися до органу Державної фіскальної служби України за місцем проживання та подати відповідну заяву за встановленою формою, долучивши копію документа, що посвідчує особу, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера та копію трудової книжки (у разі наявності). Сьогодні такий договір можна укладати особам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Після укладання договору доведеться щомісячно платити суму, яка буде не меншою за розмір мінімального страхового внеску та не більшою за суму єдиного внеску, обчислену виходячи з максимальної величини.


З 1 січня 2017 року розмір мінімального страхового внеску становить 704,00 грн. — 22% від 3200 гривень (мінімальна зарплата).


Договір укладають не менш як на рік. У ньому може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. До речі, за проектом пенсійної реформи, якщо її не змінять парламентарії, докупити можна буде не більш як п’ять років страхового стажу.