Народні депутати хочуть посилити вимоги до перевірки інтернет-магазинів і, у разі порушень, закривати сайти та штрафувати провайдерів. Про це йдеться в змінах до Закону України «Про захист прав споживачів» та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації діяльності суб’єктів електронної комерції. Автори законопроекту — представники фракцій «Блоку Петра Порошенка», Радикальної партії Олега Ляшка та депутатської групи «Партія «Відродження».
Внесення такої ініціативи народні обранці пояснюють тим, що інтернет-магазини значну частина своєї діяльності здійснюють у тіні. У результаті на багатьох сайтах відсутня інформація про продавця та товари, а під час розрахунку готівкою покупцю не завжди надають чеки. І якщо з товаром виникнуть проблеми, контролюючі органи не зможуть допомогти споживачеві захистити його права, оскільки чинне законодавство недостатньо врегульоване. Зокрема, в Законі «Про електронну комерцію» чітко не визначено вимоги до ідентифікації продавця, не забезпечена можливість проведення перевірок, не врегульоване питання з розрахунковими операціями. Крім того, не прописано, як реагувати на порушення.
«Відсутність інформації про інтернет-магазин та товари унеможливлює проведення контролюючим органом повного та об’єктивного розгляду скарг споживачів із проведенням позапланових перевірок», — зазначається в пояснювальній записці проекту закону.
Тому ініціатори законопроекту пропонують зобов’язати продавців надавати достовірну інформацію про себе і продукцію та підвищити штраф за відсутність таких даних. А Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів уповноважити видавати торговцям приписи про усунення порушень. У разі їх виявлення Держпродспоживслужба прийматиме рішення про призупинення доступу до сайту. Якщо провайдери не виконуватимуть цю вимогу, їх штрафуватимуть.
На думку народних депутатів, ці зміни дадуть змогу створити рівні конкурентні умови в сфері електронної комерції і виведуть інтернет-торговців з тіні.
Однак в Інтернет-асоціації України (ІнАУ) розкритикували цей законопроект, оскільки він збільшує повноваження Держпродспоживслужби. «Законопроект передбачає і низку інших «новацій» у сфері електронної комерції, які навряд чи допоможуть споживачам, але точно створять нові чудові можливості для тиску чиновників на бізнес. Документ не захищає від негативних наслідків покупців», — підкреслюють в ІнАУ.
В асоціації вважають, що на сьогодні в Україні немає необхідності посилювати вплив на взаємини в сфері електронної комерції. До того ж деякі пропозиції, за даними аналітиків ІнАУ, суперечать Конституції.