Звістка про позбавлення громадянства України колишнього глави Одеської ОДА та екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі не стала несподіванкою. Втім, оцінки того, як вплине таке рішення на українську політику та імідж нашої держави у світі — суперечливі. І питання, чи з’явиться іще грузинський реформатор на українській політичній арені — риторичне.
Президентом України видано указ про втрату громадянства України, — йдеться у повідомленні на офіційному сайті Державної міграційної служби (ДМСУ).
«Припинення громадянства України у випадках, передбачених законом, є конституційною нормою, — сказано в інформації. — Підстави для втрати громадянства України перелічені у ст.19 Закону України «Про громадянство України». До таких підстав, зокрема, належать: добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, або набуття особою громадянства України на підставі статті 9 цього Закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів».
У ДМСУ зазначили, що «матеріали стосовно Міхеіла Саакашвілі надані Генеральною прокуратурою України, які отримані від грузинської сторони, опрацьовані Державною міграційною службою України, направлені на розгляд Комісії з питань громадянства при Президентові України, та у встановленому порядку розглянуті на засіданні комісії».
«За Конституцією України Президент України приймає рішення про втрату громадянства України на підставі висновків Комісії з питань громадянства», — додали у ДМСУ.
Указ про позбавлення Саакашвілі українського громадянства на офіційному сайті Президента України відсутній. В адміністрації Президента пояснили, що указ про позбавлення громадянства Саакашвілі не підлягає публікації через «конфіденційну інформацію».
«Відповідно до законодавства про захист персональних даних цей нормативний акт не підлягає публікації, оскільки містить конфіденційну інформацію, зокрема персональні дані», — пояснили в адміністрації Президента, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Прес-секретар Саакашвілі Дарья Чиж повідомила, що екс-глава Одеської ОДА наразі перебуває у США. Сам Саакашвілі виступив із заявою, що вважає, що його хочуть змусити отримати статус біженця і пообіцяв повернутися в Україну. Відповідну заяву політик опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці.
«Зі мною намагаються поступити так же, як прокурори чи бюрократи роблять зі звичайними українцями, — плюють на їх права, — заявив Саакашвілі. — Я живу в Україні вже більше 13 років, я брав участь у трьох революціях: революції на граніті та двох Майданах. У мене тільки одне єдине громадянство — українське — і їм не вдасться мене його позбавити!». Саакашвілі також заявив, що не збирається «ніде залишатися і отримувати жодний статус». «Я буду добиватися законного права повернутися в Україну», — сказав політик. І додав: «Я прийняв українське громадянство, щоб боротися за реформи, боротися за успішне майбутнє України, від якого залежить майбутнє і моєї рідної Грузії. Для мене громадянство — не порожній звук. Кожен день володіння паспортом громадянина України я працював для того, щоби Україна перемогла і стала європейською наддержавою».

Юліана ШЕВЧУК.

 

ФАКТ

За даними ДМСУ, у період з 2012-го по 2017 рік указами Президента України оформлено втрату громадянства стосовно 314 осіб.

 

КОМЕНТАРІ

 

Олексій ГОНЧАРЕНКО, фракція «Блоку Петра Порошенка»:
— Якщо людина порушила Закон, подаючи документи на отримання громадянства і обдурила Україну, то за це треба відповідати. Усе має бути за Законом. Якщо він порушив Закон — то це підстава скасувати рішення про надання громадянства.
Сподіваюся, що основною причиною позбавлення громадянства Саакашвілі є юридична. Політичних причин особливо не бачу, тому що не розумію, які вони можуть бути. Думаю, юридична причина була основною. Наскільки я знаю з повідомлень — при подачі документів на одержання громадянства Саакашвілі вказав якусь неправдиву інформацію.

 

Антон ГЕРАЩЕНКО, фракція «Народний фронт»:
— Я вважав і вважаю помилкою надання статусу громадянина України Міхеілу Саакашвілі. Незважаючи на величезні надії, які на нього покладали тисячі українців, він не виправдав сподівань. У жодного голови облдержадміністрації в жодній області не було кишенькового прокурора області й свого начальника поліції. Однак замість щоденної роботи на благо Одеси й одеситів, замість того, щоб зробити Одеську область локомотивом реформ — Міхеіл витрачав час лише на самопіар. Думаю, що він статус громадянина України не надто і цінував. Найімовірніше, він використовував Україну як запасний аеродром у надії повернутися до Грузії...
Тепер у Міхеіла Саакашвілі є шанс спробувати реалізувати себе в Нідерландах чи в США. Але побоююсь, там немає так багато легковірних громадян, котрі готові вірити в чергового месію, який обіцяє всім — усе, уже зараз і безплатно.
А взагалі, у мене вся ця історія з наданням громадянства й позбавленням громадянства Саакашвілі викликає стійкі асоціації із класичною французькою кінокомедією «Іграшка» з П’єром Рішаром у головній ролі.

 

Ігор МОСІЙЧУК, фракція Радикальної партії:
— Це свідчить, що Президент Петро Порошенко нарешті почав визнавати власні помилки. Він у незаконний спосіб надав наше громадянство і зараз виправляє виключно власні помилки. Гастролі бродячого грузинського цирку-шапіто явно затяглися і реально почали загрожувати українській державі!

 

Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:
— Міхеіл Саакашвілі з його талантом нищити клептократію, великою вірою в свободу бізнесу та успішним досвідом державотворення в умовах російської агресії ще послужить добру службу для України. А ті, хто робить ставку на підлість та безкінечний обман задля власного збагачення, врешті-решт, переховуватимуться десь біля Путіна. Це у кращому випадку.