Тисячі вірян з усіх регіонів України — від Донбасу до Карпат, від Одеси до Чернігова — взяли участь у хресній ході, що після Божественної літургії рушила центром Києва: по бульвару Тараса Шевченка, Володимирською вулицею, через Михайлівську площу і вулицю Трьохсвятительську до пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру. На чолі колони — священики, капелани, бійці АТО, волонтери. Вперше вони крокують з іконою «Пресвята Богородиця — покровителька українських воїнів» (на знімку), освяченою кілька днів тому в Михайлівському Золотоверхому соборі. На передову бійці повернуться зі святим образом своєї Небесної Захисниці, котрий, як планується, побуває у всіх гарячих точках Донбасу, у містах та селах прифронтової зони.

 

 

Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час хресної ходи. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

Напередодні державного свята — Дня хрещення Київської Русі-України Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Всенічне бдіння у Володимирському кафедральному соборі. Його Святості співслужили Предстоятель Чорногорської Православної Церкви Блаженніший Михаїл, архієпископ Цетинський, митрополит Чорногорський, собор єпископів Української Православної Церкви Київського патріархату, які прибули до столиці для святкування річниці Хрещення Руси-України, священнослужителі Чорногорської Православної Церкви, духовенство Києва та інших єпархій.


Як зазначила прес-служба Української православної церкви Київського патріархату, участь духовенства з різних єпархій та тисяч вірян у святкових заходах ще раз продемонструвала єдність української нації та соборність українських земель.


Президент України Петро Порошенко, вітаючи усіх українців з величним святом, зазначив: «Святий рівноапостольний князь Володимир Великий 1029 років тому ухвалив доленосне рішення — охрестити Русь-Україну.


Він прийняв християнську віру від Константинопольської Церкви, яка для нас і понині є Церквою-Матір’ю. Саме від неї ми як країна з однією з найбільших православних громад світу очікуємо якнайшвидшого визнання природної автокефалії української Церкви — великої за кількістю вірних, рівної до інших помісних православних церков. І, зрозуміло, духовно та адміністративно незалежної від Москви, від країни-агресора.


Свято Хрещення давньої України нагадує нам про одвічні християнські цінності — правду, добро, милосердя, любов до ближнього. Вони стали особливо важливими в умовах агресії з боку Росії та гартують і роблять нас непереможними у боротьбі за свободу та незалежність.


Вибір християнської віри князем Володимиром був і європейським вибором. Пам’ятаймо про це».


«Завдяки прийняттю християнства князь Володимир Великий на тисячоліття вперед забезпечив входження Києва до європейської цивілізації, створив умови для формування унікального соціокультурного простору, який був і залишається невід’ємною частиною Європи. Протягом століть українські землі розвивалися у руслі європейської християнської культури, і навіть прихід східної деспотії та її тривале панування не змогли цього змінити.

Завдяки хрещенню український європейський вибір було зроблено тоді, коли багато країн Європи лише починали розбудовувати власну державність», — відзначив у своєму зверненні до народу Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.


Біля пам’ятника Володимиру відбувся молебень за Україну, мир та благополуччя на нашій землі, у якому взяли участь лідери нації, представники громадських організацій, Збройних Сил України.