Чи не єдину віру в легітимність наступних кроків судової реформи дає робота Громадської ради доброчесності. Про це заявила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд після того, як кваліфікаційна комісія оприлюднила результати конкурсу на посади суддів у Верховному Суді України. За її словами, мають народжуватися і виховуватися люди з іншою системою цінностей, і майбутніх якісних суддів треба навчати в якісній юридичній школі, якої в Україні поки що немає.

 


«Маючи Вищу кваліфікаційну комісію, яка складається із старих суддів, і таку ж Вищу раду правосуддя, ми розуміли, що навряд чи можемо розраховувати на чесне оновлення Верховного Суду. Зрештою, більшість прізвищ, які ми побачили — це старий, а не оновлений Суд.


Громадська рада доброчесності — це унікальне явище, яке було придумане для українських потреб, бо з самого початку ми не довіряли державним інститутам. Якби її не було, ми б сьогодні взагалі про конкурс нічого не знали — хто стежив би?


Адвокати, журналісти, представники громадськості присвятили півроку свого життя тому, щоб прицільно стежити за всім процесом конкурсу та кожним із кандидатів — їхнім способом життя, поїздками тощо.


Вони були публічні, діяли на підставі жорстких критеріїв, і хоча велика кількість їхніх висновків залишилася незадоволеною, все одно результат є — справді багатьох суддів вдалося вивести з цього процесу саме завдяки діяльності Громадської ради доброчесності», — зазначає заступник глави парламенту.


Оксана Сироїд переконана, що важка робота Громадської ради доброчесності, зібрання всіх цих фактів про суддів — головний доказ того, чому країні потрібні наступні кроки, чому це не кінець реформи, а тільки початок.
Водночас вона звертає увагу на те, що конкурс завершився лише в частині добору суддів, однак призначення ще не відбулося. І коментувати проміжне рішення політикам не можна.


Фото прес-служби «Об’єднання «Самопоміч».