Судді місцевих та апеляційних судів зможуть отримувати підвищену суддівську винагороду тільки після проходження переатестації, а тих, хто її не пройде — звільнять. Про це сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв, коментуючи інформацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів про початок реєстрації намірів на участь у проходженні такого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження відповідності обійманій посаді судді. За його словами, проведення відповідної переатестації передбачено судовою реформою та закріплена в Конституції та Законі «Про судоустрій та статус суддів».


«У рамках судової реформи відповідність обійманій посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності змін до Конституції в частині правосуддя, оцінюється колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Відмова від такої переатестації чи не проходження є підставою для звільнення судді», — сказав він.


Сергій Алєксєєв, як повідомляє його прес-служба, нагадав, що, за останніми даними, в Україні понад 6000 суддів, і перевірка їхніх знань та вмінь займе певний час. У той же час, за його словами, у проходженні такої переатестації зацікавлені й самі судді, бо тільки після неї вони зможуть отримувати підвищену винагороду, що поетапно збільшується вже починаючи з січня цього року.


«Право на отримання суддівської винагороди у нових підвищених розмірах, передбачених законом «Про судоустрій та статус суддів» уже з січня 2017 року, отримують тільки ті судді, які за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердять відповідність обійманій посаді або ж обійняли посаду за конкурсом. Тож у проходженні переатестації зацікавлені передусім самі судді», — сказав він.