Нещодавно у Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях (реєстраційний № 6109).

 

Цей законопроект — ще один на тему «гендерної рівності», що, як відомо, є одним із зобов’язань України перед Євросоюзом. Автори законопроекту — народні депутати з різних фракцій, зокрема, Ірина Суслова, Тетяна Ричкова, Ірина Фріз, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Наталія Новак (фракція Блоку Петра Порошенка), позафракційні Ганна Гопко і Ірина Констанкевич, Ігор Луценко («Батьківщина») вважають, що питання гендерної рівності у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, а також ролі жінки в умовах конфлікту є особливо актуальними, враховуючи, що на території нашої держави вже третій рік триває військовий конфлікт. Тоді як чинне законодавство суттєво обмежує залучення жінок до виконання певних завдань, їхню участь у бойових діях, можливість займати певні посади в армії. Зокрема, згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» для жінок у війську встановлено вікові обмеження — контракт на проходження військової служби може укласти представниця «слабкої статі» у віці від 18 до лише 40 років. Тоді як для чоловіків такого обмеження немає. Крім того, граничний вік перебування у запасі військовозобов’язаних-жінок (незалежно від присвоєних їм військових звань) становить 50 років (для чоловіків вищого офіцерського складу — 65 років). Відтак жінки віком від 40 до 50 років (на відміну від чоловіків) позбавлені змоги укласти контракт на проходження військової служби. Окрім того, військовозобов’язані-жінки зараховуються до запасу другого розряду, тож не враховується присвоєне їм військове звання — солдат чи генерал армії (хоча жінок із таким званням в Україні ще нема) — усі жінки-військові підуть у відставку в 50 років. Чинне законодавство також встановлює значні обмеження на призначення військовослужбовців-жінок у добовий наряд, відправлення у відрядження і звільнення від проходження зборів.


«Отож чоловіки можуть проходити військову службу в запасі на 15 років довше, ніж жінки, що значно обмежує право військовозобов’язаних-жінок у можливості отримання наступних військових звань, — йдеться у пояснювальні записці до законопроекту. — Таким чином, військовозобов’язані-жінки мають потенційно нижчу пенсію. Наслідком зазначених законодавчих обмежень є те, що жінка низько оцінюється як професіонал та спеціаліст у військовій сфері, а в Україні є дуже мало жінок-офіцерів і жодної жінки-генерала. Вище описана практика суперечить вимогам міжнародного права та досвіду іноземних країн».


Тим часом, однакові умови військової служби чоловіків та жінок є одним із основоположних стандартів НАТО, наголошують автори законопроекту.


Законопроект № 6109 покликаний сприяти утвердженню гендерної рівності у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, а також протидіяти дискримінації за ознакою статі у сфері безпеки і оборони.

Законопроектом пропонується надати особам обох статей рівні можливості щодо укладення контракту на проходження військової служби — жінки зможуть укладати контракт на проходження військової служби до досягнення граничного віку перебування на військовій службі. Також закріплюється принцип, за яким жінки проходять військову службу на рівних засадах із чоловіками, що включає рівний доступ до посад і військовий звань та рівний обсяг відповідальності під час виконання обов’язків військової служби. Також скасовуються обмеження щодо служби жінок у військовому запасі та проходження військових зборів чоловіками та жінками.

Факт

У 2015 році Міноборони США відкрило всі військові посади для жінок. Ізраїль у 2000 році дозволив жінкам служити на будь-якій військовій посаді, а в Норвегії аналогічний закон прийнято ще у 1985 році.

До речі

Опитування учасників АТО на замовлення координатора проектів ОБСЄ в Україні: 48 відсотків ветеранів-чоловіків вважають, що жінки в АТО здатні виконувати військові обов’язки на рівні або краще, аніж чоловіки. 32 відсотки опитаних чоловіків, учасників АТО, не можуть дати однозначну оцінку ролі жінок в армії, 18 відсотків вважають жінок слабшими за чоловіків.

Коментар

Ірина СУСЛОВА, голова підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (фракція Блоку Петра Порошенка):


— Законопроект № 6109 про усунення дискримінації жінки в армії одноголосно рекомендований до голосування в сесійній залі в першому читанні з подальшим доопрацюванням. Ми на шляху до важливих змін у Збройних Силах, які зроблять їх більш боєздатними та сучасними. Жінка посяде своє гідне місце в армії та наблизить перемогу над агресором. ЗСУ візьмуть на озброєння стандарти НАТО, де жінка відіграє важливу роль не як технічний персонал, а як вправний солдат та освічений офіцер. Впевнена, що ми відчинимо двері для тисяч жінок, які зроблять блискучу військову кар’єру.


Але розслаблятися зарано. Законопроект № 6109 ще має пройти через голосування в сесійній залі. Закликаю всіх однодумців донести до колег-депутатів нашу позицію й переконати їх, що жінка в армії — це запорука зміцнення й осучаснення Збройних Сил!