Нещодавно в Ічнянському районі Чернігівської області вперше відзначили День українсько-кримськотатарської дружби і солідарності. У заході взяли участь народні депутати, члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники місцевих органів влади, громадськості, активісти. 

Голова Ічнянської районної ради Григорій Герасименко, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, координатор Таврійської гуманітарної платформи, кандидат історичних наук Андрій Іванець під час прес-конференції.

Для жителів району провели інформаційно-просвітницький захід про історію та сучасне життя кримськотатарського народу. У селі Крупичполе на честь українсько-кримськотатарського військового братерства було встановлено пам’ятний знак на місці, де у 1659 році зустрілися війська гетьмана Івана Виговського та кримського хана Мехмед ІV Герая (прозваного Софу). Учасники також відвідали Соколиний хутір, де їх гостинно зустріли козаки, палац Тарновських та інші пам’ятні місця Ічнянського району.
«Розуміння важливості спільної українсько-кримськотатарської історії існувало здавна. Але ми були заручниками російської історіографії, яка слугувала інтересам російської імперії. Окупація Криму стимулювала процеси щодо вшанування кримськотатарських воїнів», — сказав народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час прес-конференції.
Справжня історія, зазначив парламентарій, завжди допомагає нинішньому поколінню обстоювати своє право на майбутнє. Тому об’єктивне вивчення тих подій — це наше завдання. Зокрема, до цього треба залучати українських, кримськотатарських, турецьких, польських істориків.
Також Рефат Чубаров нагадав, що через два роки Україна відзначатиме 360-ліття Конотопської битви. «Перебуваючи нещодавно в Конотопі, вирішили з місцевими органами влади ініціювати створення організаційного комітету з проведення заходу. До цього процесу залучатимемо уряд. Маємо продумати, як вшановуватимемо кримськотатарських воїнів», — розповів він.
Глибоке ставлення до цих подій, переконаний народний депутат, посилить вивчення інших сторінок спільної українсько-кримськотатарської історії.

Сергій МЕЛЬНИК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua